https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mfd-pro-kanal-u-prelouce-bude-nutny-novy-posudek-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MfD: Pro kanál u Přelouče bude nutný nový posudek EIA

15.7.2016 09:16 | PARDUBICE (ČTK)
Ředitelství vodních cest (ŘVC) bude muset pro výstavbu plavebního kanálu u Přelouče nechat zpracovat nový posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Starý z roku 2000 už podle novely zákona nestačí. To dlouho připravovanou stavbu zdrží o několik let. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.
 

"Pro Přelouč bude v každém případě nutné proces EIA opakovat. Jaký bude konkrétní další technický a časový postup se v současnosti ladí a ještě není stabilizován," uvedl mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Začne tak opět debata o tom, jak a kde vybudovat u Přelouče kanál, díky kterému lodě doplují až do Pardubic. Do přípravy stavby dal stát už přes 700 milionů korun.

V posudku vlivu stavby na životní prostředí z roku 2000 odborníci doporučili vybudovat plavební kanál přes slepé rameno Labe, takzvané Slavíkovy ostrovy, což je nejen půvabné a klidné místo, ale žije tam i řada chráněných živočichů. Kvůli důslednému odporu sdružení Dětí Země se ŘVC dodnes nepodařilo získat platné stavební povolení. Největšího vítězství dosáhla ekologická organizace loni, kdy Nejvyšší správní soud dospěl k závěru, že úředníci měli v roce 2000 posoudit, zda neexistuje k přírodě šetrnější trasa kanálu.

Případná změna by znamenala úplně nový začátek, nejen nový proces EIA, ale i projektování, nový tendr a povolení. Velký čas by zabrala i změna územního plánu. "Samotná změna zásad územního rozvoje znamená rok a půl až dva roky," uvedl před časem hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist