https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-prumyslu-ocenilo-projekty-na-vyuziti-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo průmyslu ocenilo projekty na využití odpadu

18.6.2018 00:06 | PRAHA (ČTK)
Vítězem v kategorii výrobních podniků se stala plzeňská společnost Brens Europe za kolejový absorbér hluku. Slovenské město Košice se stalo prvním městem na světě, které využilo pro modernizaci tramvajové tratě na Třídě SNP kolejový absorbér hluku s funkcí retence vody BRENS STERED s povrchem tvořeným umělým trávníkem a vegetačními koberci (na obrázku).
Vítězem v kategorii výrobních podniků se stala plzeňská společnost Brens Europe za kolejový absorbér hluku. Slovenské město Košice se stalo prvním městem na světě, které využilo pro modernizaci tramvajové tratě na Třídě SNP kolejový absorbér hluku s funkcí retence vody BRENS STERED s povrchem tvořeným umělým trávníkem a vegetačními koberci (na obrázku).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Výrobci kolejového pohlcovače hluku a využití betonového recyklátu a obec Vysoké Pole patří mezi vítěze soutěže, v níž ministerstvo průmyslu a obchodu ocenilo projekty využití druhotných surovin. Ceny v pátek předal ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner v sídle Senátu. Ocenil také žákovské a studentské projekty.
 

Vítězem v kategorii výrobních podniků se stala plzeňská společnost Brens Europe za kolejový absorbér hluku. V kategorii stavebnictví zvítězila další plzeňská společnost AZS 98 za využití asfaltového a betonového recyklátu jako náhrady za kamenivo.

Z projektů veřejné správy nejlépe uspělo Envicentrum Pro krajinu, které zbudovala obec Vysoké Pole na Zlínsku na místě rekultivované skládky. Jeho posláním je mimo jiné posílit u mladé generace vztah k řemeslu, tradicím a krajině.

Mezi základními školami nejlépe uspěla škola pro sluchově postižené v Olomouci za projekt postav robotů sestavených z odpadových materiálů. Ze středních škol byl oceněn projekt Druhá šance Střední uměleckoprůmyslové škola hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové a první místo mezi vysokoškoláky obsadila Pavlína Šebestová z Vysokého učení technického v Brně, kterou čeká studijní cesta do Etiopie.

Cílem soutěže, která se poprvé konala loni, je hledat nové cesty k šetrnému nakládání se zdroji a jejich opětovnému využívání. Ceny v podobě skleněných váz jsou spojeny s finančními odměnami a studijními pobyty.

K loňským vítězům patřily firma Pogotech, která vyrábí betony, malty a prefabrikáty ze stavebních demoličních odpadů, a společnost Skanska za používání betonového recyklátu jako kameniva do betonu. Mezi obcemi vyhrála Neuměř na Domažlicku a mezi vysokoškoláky Michaela Dvořáková z VUT Brno. Prvenství získala za termoizolační desky na cementové bázi a tepelně a akusticky izolační vaty, do nichž použila odpadní polyesterová vlákna z výroby hydroizolace.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist