https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-ukrajina-muze-kvuli-zaplavam-prijit-o-nekolik-milionu-tun-urody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo: Ukrajina může kvůli záplavám přijít o několik milionů tun úrody

11.6.2023 22:47 | KYJEV (ČTK)
V postižené oblasti se pěstovala zejména zelenina, melouny, obilí a olejnatá semena.
V postižené oblasti se pěstovala zejména zelenina, melouny, obilí a olejnatá semena.
Ukrajina by mohla kvůli záplavám způsobeným zničením Kachovské přehrady na jihu země přijít o několik milionů tun úrody. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení ukrajinského ministerstva zemědělství.
 

"Bez zdroje vody není možné pěstovat zeleninu. Obilí a olejnatá semena se budou pěstovat s využitím extenzivního modelu s nízkými výnosy," uvedlo ministerstvo. Jak dodalo, zničení přehrady vedlo k zaplavení desítek tisíc hektarů zemědělské půdy na jihu Ukrajiny. Až 500 000 hektarů půdy se bez zavlažování může proměnit v "poušť".

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla v úterý ráno a od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku řeky Dněpr. Ukrajinské i Ruskem dosazené úřady v okupované části Chersonské oblasti přinutila k vyhlášení evakuace stovek obyvatel. Kyjev a Moskva se ze zničení přehrady viní navzájem. Jak uvedl šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin, voda zatopila plochu o rozměru asi 600 kilometrů čtverečních.

Podle ukrajinského ministerstva bude nyní potřeba zaplavenou půdu důkladně posoudit. Ve většině případů bude potřeba využít speciální metody obnovy půdy. V postižené oblasti se pěstovala zejména zelenina, melouny, obilí a olejnatá semena.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JN

Jiří Novák

12.6.2023 01:11
Se protrhla? Sama? Ne, odpálili ji rusáčtí agresoři.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.6.2023 06:15 Reaguje na Jiří Novák
Kdo ji odpálil ví ten, komu to myslí politicky. Ti ostatní neví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 12:25 Reaguje na Richard Vacek
Ví trulo. Neví to jen proruský vohnout.
Odpovědět
sv

sv

12.6.2023 19:33 Reaguje na Richard Vacek
Ví každý s ohledem na to, že přítomní byli jen a pouze rusáčtí okupanti. Tobě to nemyslí vůbec.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist