https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-ulozilo-pisku-aby-dopracoval-dokumentaci-projektu-zevo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo uložilo Písku, aby dopracoval dokumentaci projektu ZEVO

30.1.2023 10:11 | PÍSEK (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) uložilo Písku, aby dopracoval dokumentaci k záměru vybudování zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO). Připomínky ministerstva k projektu se týkaly například vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví. ČTK to řekla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.
 

"Věcné připomínky a požadavky na dopracování dokumentace jsme očekávali. Jsou totiž nedílnou součástí naprosté většiny projektů tohoto typu," řekl jednatel společnosti ZEVO Písek Jakub Šimoník.

Ministerstvo postrádá například informace o vlastním navrhovaném zařízení, jeho technickém a technologickém řešení, údaje týkající se vstupů a výstupů ze zařízení a nakládání s nimi. Město má zároveň doplnit zdůvodnění navržené kapacity ZEVO. Ročně by zařízení mělo zpracovat 50 000 tun odpadu z města i okolních obcí, s nimiž Písek bude v tomto směru spolupracovat.

ZEVO chtějí vybudovat i v Českých Budějovicích a v Táboře. Písecký starosta je přesvědčený, že tyto tři plánované projekty si v Jihočeském kraji nebudou konkurovat. "Myslím si, že kapacitně je to pro region a všechna tři zařízení únosné," řekl písecký starosta Michal Čapek (ANO). Dodal, že Písek plánuje zpracovávat odpad z okolí. Jde například o nedaleké Strakonice. "Zájem o to vozit odpad do tohoto zařízení mají i další města z okolí jako Vodňany, Blatná, Milevsko či Týn nad Vltavou,“ dodal starosta. Město zatím projekt připravuje. Podle Čapka rozhodne hlavně to, zda bude dotační program, který by ZEVO podporoval.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist