https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-zatim-odsouhlasilo-deset-z-31-lokalit-pro-stavbu-prehrad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí zatím odsouhlasilo deset z 31 lokalit pro stavbu přehrad

29.5.2020 00:31 (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s lokalitami Kačenka, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Vosovec, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok. / Ilustrační foto
Ministerstvo životního prostředí souhlasí s lokalitami Kačenka, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Vosovec, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok. / Ilustrační foto
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zatím odsouhlasilo deset nových lokalit chráněných pro možnou budoucí výstavbu vodních nádrží. Informovalo o tom ve včerejší tiskové zprávě. Ministerstvo zemědělství chce hájit 31 území. Nejvíce - sedm - je jich v Kraji Vysočina, některé nádrže ve Zlínském kraji by měly mít i více než 200 hektarů. Celkem by nová místa zadržela 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.
 

Ministerstva o lokalitách jednala ve středu. Dohodla se, že resort životního prostředí se ke všem místům na seznamu vyjádří do konce června. "Odsouhlasili jsme si vzájemně deset lokalit, kde ochrana přírody nepředstavuje zásadní problém, a je tak možné podrobit tato místa dalšímu průzkumu ohledně případné výstavby nádrží. O dalších místech budeme nadále jednat," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Ministerstvo životního prostředí souhlasí s lokalitami Kačenka, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Vosovec, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok.

U některých navržených míst by podle Brabce vybudování přehrad či vodních nádrží v navržené podobě vedlo k nevratným škodám. Proto se ministr chystá některá z nich navštívit a přímo jednat se zástupci obcí, ochranáři i vodohospodářskými odborníky. "Takovou lokalitou je třeba Holštejn u Moravského krasu, kde by vybudování přehradní nádrže zničilo zcela unikátní krasové jeskyně," doplnil ministr.

S možnou výstavbou přehrady nesouhlasí ani vedení Holštejna na Blanensku. Na vodním toku Chumava v Neumětelech na Berounsku se podle ochránců přírody také vyskytují vzácní živočichové. Podle starosty Luďka Kuniaka (ČSSD) sice obec s případnou výstavbou vodní nádrže problém nemá, je ale otázkou, zda se projekt může uskutečnit. Městys Pecka na Jičínsku pak nesouhlasí se záměrem zařadit pro budoucí stavbu přehrady lokalitu Bělá u Pecky.

Většina nádrží by byla podle ministerstva zemědělství vodárenských, je tedy pravděpodobné, že by měly v případě stavby kolem sebe ochranná pásma vodních zdrojů. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) dříve upozornil na to, že i pokud se seznam lokalit rozšíří, trvá v nejlepším případě pět až sedm let, než se dodělají průzkumy a dopadové studie. Příprava a výstavba trvá mezi 15 a 20 lety.

Ministerstvo zemědělství loni původně předložilo návrh na rozšíření lokalit o 49, na podzim se snížil jejich počet o dvě, vypadly Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Návrh se podle Tomana projednával s krajskými úřady a se 123 obcemi, jejichž katastrální území by bylo hájením dotčeno.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku a Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist