https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-znovu-posoudi-zamer-mezinarodniho-letiste-vodochody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo znovu posoudí záměr mezinárodního Letiště Vodochody

27.4.2014 13:44 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vizualizace letištního terminálu ve Vodochodech
Vizualizace letištního terminálu ve Vodochodech
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí znovu přezkoumá již vydané kladné stanovisko k rozšíření Letiště Vodochody na mezinárodní letiště. V neděli o tom rozhodl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Na přezkoumání dokumentu neexistuje zavázaná lhůta, podle úřadu by ale stanovisko mělo být známé zhruba do měsíce.
 

Předběžné posouzení již vydaného stanoviska o posouzení vlivů na životní prostředí záměru (EIA) rozšíření Letiště Vodochody zahájí úřad v pondělí. „Rozhodl jsem se tak na základě množství a obsahu podnětů, které v posledních měsících podaly desítky fyzických osob, občanských sdružení i obcí na ministerstvo životního prostředí,“ vysvětluje důvod ministr Brabec. Jeho úřad chce prověřit, zda v minulém roce nedošlo při posuzování záměru EIA „k rozporu s právními předpisy“.

Po vydání stanoviska EIA došlo na ministerstvo životního prostředí přes čtyřicet podnětů k jeho zrušení. Podle ministerstva se výhrady týkají hladiny hluku, vodohospodářského řešení starých ekologických zátěží či nedostatečného vypořádání všech připomínek v průběhu procesu EIA.

„Předběžné posouzení není v naší legislativě omezeno lhůtami. Uděláme ale vše pro to, aby s přihlédnutím k důležitosti, které samotné stanovisko představuje pro investora i pro dotčenou veřejnost, ministerstvo rozhodlo o případném přezkumu nejpozději do čtyř až pěti týdnů,“ dodal ministr Brabec.

Předběžné posouzení zpracovává odbor posuzování vlivů na životní prostředí, podle ministerstva ale důležitou roli bude hrát právní posouzení. Ministerstvo nechá aktuálně platné stanovisko posoudit. Pokud se ukáže, že nedošlo k právním pochybením, stanovisko bude i nadále platné. V opačném případě může dojít až ke zrušení stanoviska EIA a zahájení nového posouzení.

Posuzování záměru rozšířit Letiště Vodochody byl zahájen v únoru 2009. V říjnu 20013 dalo MŽP ke stavbě souhlas, ale s více než 120 podmínkami k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví. Mezi ně patří například omezení kapacity pohybů letadel na max. 35 000 pohybů za rok, využívání letiště pouze pro letadla s rozpětím křídel do 36 m nebo zákaz letů v nočních hodinách.

Podle investora by se Letiště Vodochody mělo od roku 2015 stát po Ruzyni druhým pražským letištěm zaměřeným především na nízkonákladové a charterové lety. Letiště má v plánu odbavit přibližně 3,5 milionu cestujících, vzniknout by podle původních plánů mělo 3000 přímých i nepřímých pracovních míst v regionu.

Úplné znění stanoviska EIA, vč. všech příloh, lze nalézt v Informačním systému EIA, na adrese http://www.mzp.cz/eia.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist