https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministri-zemi-eu-budou-v-praze-jednat-o-reseni-nepredvidatelnych-udalosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministři zemí EU budou v Praze jednat o řešení nepředvídatelných událostí

2.9.2022 01:03 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Neformálním zasedáním ministrů odpovědných za politiku soudržnosti v zemích Evropské unie (EU), která má za úkol rozvoj regionů a snižování rozdílů mezi nimi, pokračuje v pátek setkávání šéfů resortů v Praze v rámci českého předsednictví v Radě EU. Ministři se budou zabývat rolí politiky soudržnosti při řešení dopadů nepředvídatelných událostí, například pandemie, války či živelnými katastrofami. Setkání bude řídit místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).
 

První část jednání bude zaměřena na debatu o důležitosti rozvoje regionů, čímž se zvyšuje životní úroveň občanů a jejich konkurenceschopnost, a o směřování jejich podpory po roce 2027. Druhý blok bude věnován roli politiky soudržnosti při řešení dopadů, obnovy a posílení odolnosti regionů při nepředvídatelných událostech způsobených krizí kvůli koronaviru, válkou na Ukrajině či živelnými katastrofami.

Politiky soudržnosti se kromě rozvoje regionů podílí například i na digitalizaci či řešení klimatu jako je dekarbonizace. Nové evropské trendy a jejich přínos pro regiony bude rovněž tématem debaty ministrů.

Po čtvrteční večeři ve Strahovském klášteře je jednacím dnem pátek. Chybět nebude evropská komisařka pro soudržnost a reformy Elisa Ferreiraová a k jednáním se připojí například i zástupci Evropského parlamentu (výbor REGI), Evropského účetního dvora, Evropského výboru regionů nebo Evropského hospodářského společenství.

V rámci politiky soudržnosti EU se rozdělují finance na podporu regionů, například modernizace nemocnic, škol či podporu kyberbezpečnosti, prostřednictvím fondů. Česko z nich v období 2014 až 2020 mohlo čerpat 535 miliard korun a v novém období let 2021 až 2027 to je 550 miliard korun.

Česká republika předsedá Evropské unii od začátku července. Tento týden už v Praze jednali ministři obrany a ministři zahraničních věcí evropských zemí. V polovině měsíce budou ministry odpovědné za politiku soudržnosti následovat ministři zdravotnictví, hospodářství a financí a ministři zemědělství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 06:38
Takové sci-fi jednání :-)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.9.2022 06:44
EU zatím žalostně selhává, kde se dá.

Když naplno vypukl kovid , nepřišla vůbec s ničím a měla jenom kydy.
V bruselských šuplících žádný pandemický plán neležel, protože celý myšlenkový trust EK řešil jak utlouct sodovkáč do deseti let a duševně byl zcela vyčerpán.

Současná energetická krize je dílem neuvěřitelně zfušované energetické politiky ekomagorů. Ti nedopřáli hlasům odborníků a pod revolučním praporem
spásy světa skrze OZE doslova rozvrátili energetický trh v EU.
Teď se diví vlastní blbosti, kterou si ovšem nechtějí přiznat a viníka hledají všude kolem, jen ne u sebe.
Za viníka označena RF a Kreml. Ti krizi bezesporu umocnily , ale nevyvolaly.
Co bude dál?
Bezesporu tvrdá zima a silné sociální otřesy. Ve Švédsku například jejich ČEZ natvrdo řekl lidem ať si dají bokem navíc 125 tis. Kč a pokud je nemají, ať si sjednají v bance úvěr.
Uvědomělí Němci zase dostali podrobné instrukce jak za války , co mají a nemají dělat, teplo v bytech 19C atd.

Jsem jednoznačně pro demontáž systému, který nedokáže lidem zajistit základní životní potřeby a tváří se, že se ho to netýká.
Zítra v 14 hod na Václaváku dostane vláda a eurohujeři vysvědčení od občanů této země za svoji "svědomitou práci" ve prospěch společnosti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 07:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč na Václaváku. Tam se nic nevyřeší, jen se bude plakat a dělat bordel. Ona se ta situace nějak vyvrbí stejně i bez toho “ Vaclaváku”
Odpovědět
JH

JH

2.9.2022 08:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Cokoliv demontovat bývá podstatně jednoduší než něco smontovat. Současná vláda má svoje nedostatky, ale máte něco lepšího? Nemáte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 12:54 Reaguje na JH
Vinkler NIKDY NIC lrpšího nemá, NAPROSTO VŠECHNO JE HARAPAK, jen se nezmiňuje o Rusku. Ne, že by ho chválil, ale zastává se ho, což stačí.
Tohle je typické myšlení ruského vohnouta VŠECHNO ZÁSADNĚ JE CYPOVINA. Demoralizace dovedená do konce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 13:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Demontáž systému může navrhnout pouze tutan, který vůbec netuší, co pak ty demontované části budou dělat.
Při napadení nepřítelem začít demontovat systém je co? Velezrada.
A za to byla vždy kulka.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 19:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdo je to ten Pan Systém? To je Vaše tupá kotrba? Jsem pro to, co píšete. Tedy odšroubovat Vaší tupou makovici, a pokud bude strženej nebo zarezlej závit, pomoci tomu gilotinou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

2.9.2022 08:08
Kdo má zájem o skutečně odborný a kvalifikovaný náhled na věc, ať se podívá na rozhovor bývalého velvyslance ČR ve Francii a politologa Petra Druláka v CNN televizi zde :
https://cnn.iprima.cz/drulak-netusim-jak-ukrajina-prezije-zimu-domnivat-se-ze-zvitezi-je-fantasmagorie-185088?consent=CPV4UXBPWnYjVD3ACBCSCeCsAP_AAEPAAATIIDoBhCokBSFCAGpYIIMAAAAHxxAAYCACABAAgAABABIAIAQAAAAQAAQgBAAAABQAIAIAAAAACEAAAAAAAAAAAQAAAAAAAAAAIQIAAAAAAiBAAAAAAABAAAAAAABAQAAAgAAAAAIAQAAAAAEAgAAAAAAAAAAAAAAAAQgAAAAAAAAAAAganAmAAWABUAC4AGQAQAAyABoADmAIgAigBMACeAFUAMQAfgBCQCIAIkARwAnABSgCxAGWAM0AdwA_QCEAEWALQAXUAwIBrAD5AJBATaAtQBeYDJAGlANTAAAA.YAAAAAAAAAAA&sznclid=KkNOFxsYHx0eGRkZHhIYHxMfHRgYGRoaVl4XGxwbExgcHxITHgQSHhJWXk8XGxwcGBoTHBgZHQQaHRtWSRdoE24YaBlsbx0ZEx8bbhkZEmgSGBxpax0SbxtraW4dHQ&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=0&dop_vert_id=leg0&dop_req_id=JXHZJ23Czgj-202209020537&dop_id=17650769
Odpovědět
va

vaber

2.9.2022 08:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
kdo myslíte ,že ovládá nejmodernější zbraně kterými se chlubí Ukrajina ,kdo vybírá cíle ze satelitních údajů, kdo cíle zadává do řídícího systému střel,
o tom Ukrajinci nemají ani páru, ani jim to nikdo neprozradí,, zřejmě se zbraně dají ovládat na dálku,
Ukrajinci je tak převážejí z místa na místo
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 08:32 Reaguje na vaber
Vy ty Ukrajince nějak znáte ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 08:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tihle lidi co milují Ukrajinu na tolik, že se bojí o to, jak přežije zimu by asi odvětili a jak jí přežijeme vy? Tyhle úvahy jsou jen plácání. My jsme si zvykli, že systém, nám utře zádě pokaždé, když si vzpomenem, to už tak není.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 08:33 Reaguje na Jaroslav Řezáč
přežijete
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 08:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
žádný stát nemá na to, aby měl 10 milionů špičkově placených zaměstnanců ale maximálně může mít těch 10 milionů jen sociální dávku. Lidi ještě nepochopili, že mají slevit ze svých energetických spotřeb využívající obřích množstvích velkých žroutů energie.
Odpovědět
va

vaber

2.9.2022 08:28
,, polovině měsíce budou ministry odpovědné za politiku soudržnosti ,,
ten strach ,že se politický moloch zhroutí a rozpadne je obrovský,
proč?
byli jsme před molochem budeme i po něm
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 12:56 Reaguje na vaber
Po molochovi nebudem. Sežere nás loupeživá Horda. Velmi se o to snaží.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

2.9.2022 09:17
Trochu prilis ambiciozni cil pro politiky ridici dnesni EU. Meli by zacit trochu skromneji - napriklad na tema

Ministři zemí EU budou v Praze jednat o řešení předvídatelných událostí
Odpovědět
RV

Richard Vacek

2.9.2022 11:47 Reaguje na Miloš Zahradník
To máte těžké. Pro ně jsou i zcela předvídatelné události nepredvídatelné.
Proto jsou ve vleku událostí namísto toho aby je předvídali. Nedej bože aby krizím aktivně předcházeli.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.9.2022 13:19
Tak naštěstí tam nebude jednat Bureš:

Zmatený projev, aneb ještě větší blb než jsme mysleli. :D :D :D

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-kam-se-hrabe-jakes-babisuv-sverazny-projev-ve-snemovne-bavi-internet-40407571#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.9.2022 16:53 Reaguje na Petr Eliáš
je to sestříhané a co je sestříhané může být i vytržené z kontextu. Pokud nejste eurohujer a odfiltrujete emoční výstřelky, tak to moc zábavné nebylo nicméně kopal do kolky ten, kdo tu vládl 8 roků což nevím, zda si byl toho vědom...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 10:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Není to vytrženo, ty bláboly jsou mimo jakýkoliv kontext.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

3.9.2022 15:55
Spíš si měli dohodnout, kam představitelé eu emigrují, až se to jejich dílo posadí na zadek, taková debata by asi smysl měla.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist