https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlada-aktivistka-lidry-na-klimatickem-summitu-karala-papez-popral-uspech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladá aktivistka lídry na klimatickém summitu kárala, papež popřál úspěch

23.4.2021 02:41 | WASHINGTON (ČTK)
Mexičanka Xiye Bastida zvolila poněkud ostřejší tón, a napodobila tak některá vystoupení své vrstevnice Grety Thunbergové, která je nejznámější tváří iniciativy Fridays for Future.
Mexičanka Xiye Bastida zvolila poněkud ostřejší tón, a napodobila tak některá vystoupení své vrstevnice Grety Thunbergové, která je nejznámější tváří iniciativy Fridays for Future.
Účastníci včerejšího virtuálního summitu o změnách klimatu si vyslechli i kritický projev 19leté aktivistky z ekologického hnutí Fridays For Future (Pátky pro budoucnost). Mexičanka Xiye Bastidaová světovým lídrům vzkázala, že "klimatickou krizi" způsobily činy lidí, jako jsou oni, a podpora systémů fungujících na úkor chudších regionů. Promluvil i papež František, který řekl, že svět je na pokraji katastrofy, a politikům popřál úspěch.
 

Oba projevy přišly poté, co prezidenti a premiéři z celého světa v úvodním bloku dvoudenní konference prezentovali nové ekologické cíle a ujišťovali o svém odhodlání postavit se klimatickým změnám.

"Je načase konat. Jsme na pokraji," řekla následně hlava katolické církve, která varovala před "cestou sebedestrukce". František dlouhodobě vystupuje na podporu ochrany přírody a sociální spravedlnosti a v dnešním vystoupení obě témata spojil, když hovořil o potřebě vybudovat "spravedlivou planetu v bezpečí z pohledu životního prostředí". "Přeji vám úspěch v tomto krásném rozhodnutí spojit se, kráčejte kupředu společně, já s vámi budu do konce cesty," citovala papeže agentura AP.

Aktivistka Bastidaová zvolila poněkud ostřejší tón, a napodobila tak některá vystoupení své vrstevnice Grety Thunbergové, která je nejznámější tváří iniciativy Fridays for Future. Mexičanka současný vývoj globálního klimatu připsala mocným lidem, kteří "udržují a podporují škodlivé systémy kolonialismu, útlaku, kapitalismu a tržně orientovaných zaslepených řešení".

Současné ekonomické a politické systémy "se opírají o existenci obětovaných zón" tvořených "globálním jihem" a komunitami lidí tmavé pleti, řekla Bastidaová. Odpověď na globální oteplování podle ní musí zohledňovat i sociální spravedlnost.

Švédka Thunbergová mezitím promluvila k jednomu z výborů americké Sněmovny reprezentantů a reagovala přímo na nové emisní plány ohlášené na úvod virtuálního summitu. "Tyto cíle by mohly být skvělým začátkem, nebýt skutečnosti, že jsou plné mezer a prostoru pro šizení," citoval ji zpravodajský web Axios. Podle Thunbergové jsou nové cíle manipulativní a závislé na "v současnosti prakticky neexistujících technologiích negativních emisí".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

23.4.2021 11:46
Papež František vůbec podporuje samé levicové nápady.
Odpovědět
MG

Milan G

23.4.2021 13:08
....Podle Thunbergové jsou nové cíle manipulativní a závislé na "v současnosti prakticky neexistujících technologiích negativních emisí"......tak tohle mně rozesmálo. A co ta nána čekala? Jakože všichni na světě vypnou uhelné elektrárny a teplárny a bude vše OK? V její rodné hroudě prosí politici lidi aby neluxovali, protože z těch zdrojů co mají nejsou schopni vyrobit víc EE. A do budoucna to vypadá, že ve Švédsku a jemu podobných zemí, bude EE na příděl. V pondělí bude mít EE levá strana od silnice, v úterý pro změnu pravá strana od silnice a tak pořád dokola :-))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.4.2021 13:33 Reaguje na Milan G
S tím přidělováním elektrické energie jste to nevystihl. Aby to bylo spravedlivé, bude se losovat. Kdo bude mít smůlu, zapálí si doma svíčku a na televizi nebo počítač bude moci zapomenout.
Odpovědět

Jirka Černý

23.4.2021 19:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V protiatomových krytech byl takový rotoped co buď poháněl ventilaci a nebo když se přehodil klínový řemen vyráběl elektriku. Z dnešního pohledu to ohromně předběhlo dobu a to hned v několika směrech. No myslím že až njaký dnešní salonní sportovec zasedne za tohle sportovní nářadí a zapnou mu na to bojler bude poulet oči jako žába.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist