https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mlada-zena-z-ugandskeho-slumu-vyrabi-tasky-z-plastoveho-odpadu-a-slavi-uspech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mladá žena z ugandského slumu vyrábí tašky z plastového odpadu a slaví úspěch

12.6.2022 01:13 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Když v Ugandě prší, plastový odpad ucpává kanalizaci v ulicích. Faith Aweková vyrůstala ve slumu v ugandském hlavním městě Kampale a přívalové deště pro ni znamenaly zaplavení rodinného domu u silnice. Teď ze sesbíraných plastů vyrábí batohy a tašky, které se prodávají i v cizině, napsal web listu The Guardian.
 

"Během období dešťů je většina silnic tady v Kampale plná plastových lahví a sáčků, protože lidé vyhazují plasty do příkopů a kanálů. To ztěžuje život lidem ve slumech, jako jsem já," říká Aweková. Spolu s Shamim Naluyimaovou a Rachel Memaovou, dvěma ženami, které potkala na kurzu o sociálních inovacích, založila v roce 2018 společnost Reform Africa.

Tým žen sbírá plastové pytle a lahve na ulicích a na skládkách. Vše poté umyjí, usuší a zpracují na materiál, který se podobá kožence. Z něj potom vyrábí batohy, nákupní tašky nebo kosmetické taštičky. Denně jich v průměru vyrobí asi 20.

Tašky se prodávají v šesti buticích po celé Ugandě a na internetových stránkách Reform Africa. Ceny se pohybují od devíti do 25 dolarů (zhruba 200 až 570 Kč) a podnik vzkvétá. S pandemií covidu-19 a uzávěrami prodeje klesly, teď už se ale situace obrací k lepšímu a kabelky si kupují zákazníci z Německa, Nizozemska, Británie nebo Spojených států. Letošní tržby by podle zakladatelky iniciativy mohly být ve srovnání s loňskými až dvojnásobné.

Batohy kupují také humanitární a nevládní organizace, které působí v Ugandě, a dávají je místním školákům.

"Ve venkovských oblastech zjistíte, že si lidé nemohou dovolit slušnou školní brašnu, a tak rodiče kupují igelitové tašky. Ale když se děti vrátí ze školy, jsou tašky buď roztrhané, nebo ztracené," říká Aweková.

Aweková se nyní pustila do dalšího projektu, zakládá podnik na recyklaci tvrdých plastů, jako jsou kolíčky na prádlo nebo květináče. Věnuje se také osvětě, což je v zemi, kde se recykluje pouhé procento odpadů, zcela zásadní.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist