https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mnozirny-zvirat-mozna-ceka-zakaz-snemovna-to-podporila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Množírny zvířat možná čeká zákaz, Sněmovna to podpořila

9.12.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Množírny zvířat možná čeká zákaz. Sněmovna dala v pátečním úvodním kole šanci vládní předloze, která také zpřísňuje chov některých šelem a umožní státní příspěvky obcím na náhradní péči o zvířata. / Ilustrační foto
Množírny zvířat možná čeká zákaz. Sněmovna dala v pátečním úvodním kole šanci vládní předloze, která také zpřísňuje chov některých šelem a umožní státní příspěvky obcím na náhradní péči o zvířata. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | OBRAZ
Množírny zvířat možná čeká zákaz. Sněmovna dala v pátečním úvodním kole šanci vládní předloze, která také zpřísňuje chov některých šelem a umožní státní příspěvky obcím na náhradní péči o zvířata. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání nyní posoudí zemědělský výbor. Bude na to mít tři měsíce místo obvyklých dvou.
 

Zákon zavádí vymezení množíren a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

Komerční chovatelé a chovatelé, kteří mají tři a více fen, budou muset při prodeji nebo darování štěněte do jeho půl roku zavést evidenční list vrhu štěňat. Kupujícím budou muset na vyžádání poskytnout informace o krmení štěněte a popis péče o ně. Chovatelé také budou muset zajistit, aby feny a chovné kočky měly nejvýše tři vrhy za dva roky. Zákon také stanoví dobu, po níž budou muset být mláďata u svých matek.

Předloha také zakáže rozmnožování vybraných šelem a lidoopů v zájmových chovech i jejich venčení na veřejnosti. Nezákonné budou rovněž koutky, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, s těmito zvířaty mazlit. Podle ministerstva zemědělství jsou největší problémy v neodborných zájmových chovech zvířat, která vyžadují zvláštní péči, jako jsou šelmy, jedovatí hadi, krokodýli a z ptáků například sovy nebo dravci. Pro jejich domácí chovatele se zpřísní i další podmínky.

Pro veřejná vystoupení zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu bude podle novely nutná licence od Státní veterinární správy. Zákaz drezury by se měl rozšířit na mláďata delfínů a slonů. Dosud se vztahoval na primáty, ploutvonožce, některé kytovce, nosorožce, hrochy nebo žirafy.

Sněmovna se zabývá i dalšími předlohami, které se týkají zvířat. Po senátních úpravách bude rozhodovat o zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Jiná novela zpřísňuje trestní postihy za týrání zvířat, poslanci zatím nedokončili její druhé čtení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist