https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mont-blanc-nejvyssi-hora-v-evropske-unii-se-za-ctyri-roky-zmensil-o-metr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mont Blanc, nejvyšší hora v Evropské unii, se za čtyři roky zmenšil o metr

30.9.2021 11:34 | PAŘÍŽ (ČTK)
Pokud by se neměnil stav sněhové a ledové pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrů nad mořem.
Pokud by se neměnil stav sněhové a ledové pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrů nad mořem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Simon / Pixabay
Mont Blanc, který je nejvyšší horou na území Evropské unie, se za poslední čtyři roky zmenšil zhruba o metr. Skupina zeměměřičů v polovině září naměřila výšku 4807,81 metru nad mořem. Údaj se mění, protože na vrcholu hory se nachází trvalá sněhová pokrývka, jejíž rozměry záleží na srážkách, větru a dalších meteorologických podmínkách. Informovala o tom agentura AFP.
 

Měření hory uskutečnila v polovině září skupina zhruba 30 lidí, kteří na vrcholu strávili tři dny. Své údaje chtějí poskytnout k analýze vědcům. Jejich cílem ve vytvořit v průběhu času "soubor přesných a spolehlivých údajů, jež budou moci využít odborníci". Mohly by posloužit například ke sledování vývoje ledovce.

Zatím nejvyšší hodnota u hory Mont Blanc byla naměřena v roce 2007, kdy dosáhla 4810,9 metru nad mořem. Měření se opakují každé dva roky, poslední oficiální údaj je ale z roku 2017. Skupina nezveřejnila údaj z roku 2019, protože byl nezvykle nízký. Tehdy dosahoval 4806,03 metru nad mořem. Podle odborníků je nutné přistupovat k tomuto údaji s velkou opatrností.

Pokud by se neměnil stav sněhové a ledové pokrývky, výška hory Mont Blanc by dosahovala 4792 metrů nad mořem.

Dominanta Savojských Alp, která leží na francouzsko-italských hranicích, byla dlouhou dobu označována za nejvyšší v Evropě. Za součást starého kontinentu je ale považován také Kavkaz, kde se tyčí hned čtyři hory vyšší než v pořadí pátý Mont Blanc. Nejvyšší horou Evropy by tak tedy byl Elbrus s oficiální výškou 5642 metrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

30.9.2021 15:56
15 metru vysokou ledovou cepici nad skalnatym vrcholem toho stitu- to asi nema zadna jina vyznacna hora takoveto vysky. Take se dobre pamatuji, ze roku 2007 zadne zpravy v mediich o "nebyvale siln e ledove pokryvce nejvyssi hory Evropy" nikde nebyly. Velikost ledovcu v Alpach nad urovni rekneme 3500 m n m zalezi hlavne na srazkach v nedavne minulosti, a ty jsou v poslednich letech ve francouzskych Alpach zrejme o dost nizsi, nez " v prumeru" v minulosti
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist