https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-chce-dat-na-vymenu-kotlu-dalsich-100-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj chce dát na výměnu kotlů dalších 100 milionů

25.2.2016 13:38 | OSTRAVA (ČTK)
Zájemci mohou v aktuální výzvě podávat žádosti o dotaci až do 29. dubna. Do dnešního dne požádalo o dotaci na výměnu kotle 4219 lidí.
Zájemci mohou v aktuální výzvě podávat žádosti o dotaci až do 29. dubna. Do dnešního dne požádalo o dotaci na výměnu kotle 4219 lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Moravskoslezský kraj je připravený ze svého rozpočtu vyčlenit na dotace na výměnu kotlů dalších 100 milionů korun. Na úřad přicházejí stále nové žádosti o dotace. Přibližně 490 milionů korun, které jsou na výměnu neekologických kotlů v aktuální výzvě vyčleněny, už částka, již lidé žádají, převyšuje o více než 60 milionů. Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) to řekl na dnešním jednání zastupitelstva.
 

Zájemci mohou v aktuální výzvě podávat žádosti o dotaci až do 29. dubna. Do dnešního dne požádalo o dotaci na výměnu kotle 4219 lidí. Kraj jedná s ministerstvem životního prostředí o navýšení prostředků o 250 milionů korun. "Pokud nám vláda garantuje navrácení finančních prostředků, jsme připraveni okamžitě na kotlíky vyčlenit 100 milionů korun z krajského rozpočtu," řekl hejtman.

Pokud stát alokovanou částku nezvýší, budou muset zájemci, na něž se nedostane, požádat o dotaci až v další výzvě. To by zřejmě nebylo dříve než na podzim, ale také možná až příští rok.

"Jednáme s ministerstvem o navýšení částky vyčleněné pro kraj v první výzvě tak, aby zájemci o příspěvek na ekologický kotel nemuseli čekat na vypsání další výzvy. Chceme uspokojit všechny zájemce," uvedl hejtman. Za jednu topnou sezonu podle něj každý jednotlivý kotel vypustí do ovzduší minimálně sto kilogramů prachu. "Ty žádosti, které dnes máme shromážděny, už jsou skoro 500 tun prachu. A umíte si představit 500 tun prachu? To je množství, které nedokáže dneska jakýmkoliv ekologickým opatřením zamezit žádný průmyslový podnik v Moravskoslezském kraji," řekl Novák.

Pro celou republiku je do roku 2020 na výměnu kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz. Pro Moravskoslezský kraj je z této částky vyčleněno zhruba 1,4 miliardy. Domácnost může na výměnu kotle získat 70 až 80 procent nákladů z maximální částky 150.000 korun. Dalších pět procent je zvýhodnění pro obce s překročenými imisními limity, kterých je v kraji většina. Pětiprocentní příspěvek přislíbil i kraj a další podporu slíbily desítky měst a obcí v regionu.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří k nejznečištěnějším v zemi i celé Evropě. Na znečištění se podílejí přibližně stejnou měrou průmysl, doprava a domácí topeniště, škodliviny sem proudí také ze sousedního Polska. S pomocí dotací se v kraji dosud vyměnilo asi 4000 kotlů, podle statistik je v regionu zhruba 47.000 kotlů.

Vlastimil Vyplel dr


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist