https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/morske-zelvy-ziji-na-planete-uz-110-milionu-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mořské želvy žijí na planetě už 110 milionů let

23.5.2018 14:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Populace všech sedmi druhů mořských želv prudce klesají. Čtyři ze sedmi druhů jsou považovány za kriticky ohrožené, další tři jako ohrožené vyhynutím. Nejhorší je situace v Indickém oceánu, kde populace mořských želv na mnoha místech již úplně zmizely. / Ilustrační foto
Populace všech sedmi druhů mořských želv prudce klesají. Čtyři ze sedmi druhů jsou považovány za kriticky ohrožené, další tři jako ohrožené vyhynutím. Nejhorší je situace v Indickém oceánu, kde populace mořských želv na mnoha místech již úplně zmizely. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | tpsdave / Pixabay
Mořským želvám, živočichům obývající Zemi více než 110 milionů let, hrozí vyhynutí. V oceánu přitom želvy hrají zásadní roli ve fungování korálových ekosystémů. Populace všech sedmi druhů mořských želv však prudce klesají, informuje o tom organizace Chráníme mořské želvy, která pomáhá chránit želvy.
 

Čtyři ze sedmi druhů jsou považovány za kriticky ohrožené, další tři jako ohrožené vyhynutím. Nejhorší je situace v Indickém oceánu, kde populace mořských želv na mnoha místech již úplně zmizely. Hladina moří se zvedá kvůli globálnímu oteplování, hrozí tak častější zaplavení vajec.

Problém také je, že ubývá pláží, následkem toho se stává, že želva při hloubení svého hnízda fyzicky zničí na totéž místo dříve uloženou snůšku. Zbytkové světlo pronikající na pláže z osídlených oblastí dezorientuje mláďata. Největším problémem je však přímý sběr želvích vajec a zabíjení samic pro maso. V oceánu nemají dospělé mořské želvy téměř žádné přirozené nepřátele, hrozbu pro ně ale představuje intenzivní rybolov. Kvůli znečistění moří jsou pak želvy celoživotně ohroženy nemocemi, kterým snadněji podléhají kvůli oslabení imunity.

Mořské želvy jsou všežravé. Mezi jejich potravu patří medúzy, houby, drobní korýši a malé ryby. Želvy během života opakovaně migrují tisíce kilometrů za potravou a rozmnožováním. Kvůli náročné migraci spojené s mnoha hrozbami se mořské želvy nerozmnožují pravidelně každý rok.

Na dnešní den (23. květen) připadá Mezinárodní den želv, který je vyhlašován od roku 2000 organizací American Tortoise Rescue.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist