https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moskva-mezi-cizi-agenty-zaradila-vedecky-casopis-charitu-a-ekology
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moskva mezi "cizí agenty" zařadila vědecký časopis, charitu a ekology

25.3.2022 10:19 | MOSKVA (ČTK)
Ekologičtí Přátelé Baltu zkoumali kvalitu vody a přítomnost odpadu v moři, propagovali trvale udržitelná řešení a zabývali se také osvětou při ochraně přírody.
Ekologičtí Přátelé Baltu zkoumali kvalitu vody a přítomnost odpadu v moři, propagovali trvale udržitelná řešení a zabývali se také osvětou při ochraně přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruské ministerstvo nově zařadilo mezi "zahraniční agenty" charitativní nadaci KAF, vědecko-populární list Troickij variant-Nauka a ekologickou organizaci Druzja Baltiki (Přátelé Baltského moře), oznámil na svém webu list Kommersant s odvoláním na úřední seznam "cizích agentů".
 

Na černou listinu se zmíněná vědecká publikace dostala poté, co v den ruského útoku na Ukrajinu zveřejnila otevřený dopis ruských vědců a odborných novinářů proti válce. O necelé dva týdny později úřady zablokovaly internetovou stránku časopisu.

Udělení nálepky "cizího agenta", který své veškeré publikace a komunikaci musí označovat tímto zahanbujícím označením a podléhá mnohem přísnějšímu dozoru úřadů, se podle šéfredaktora Borise Šterna dalo čekat. "Je to odplata za dopis vědců. Jsem na to hrdý," napsal na facebooku s tím, že bude přemýšlet, jak dál. "Je to jako živelná pohroma - neví se, jak se na to připravit," dodal šéfredaktorův zástupce Michail Gelfand.

Ekologičtí Přátelé Baltu zkoumali kvalitu vody a přítomnost odpadu v moři, propagovali trvale udržitelná řešení a zabývali se také osvětou při ochraně přírody. Nadace KAF působí v Rusku od roku 1993 a uskutečňuje programy zaměřené na rozvoj dobročinnosti, posílení komunit a zvýšení kvality a dostupnosti sociální, zdravotní a psychologické pomoci, připomněl Kommersant.

V Rusku fungují už tři rejstříky "zahraničních agentů": pro média, pro nevládní organizace a pro spolky, které nejsou právnickou osobou. Nejrychleji se zvětšuje seznam cizích agentů mezi médii, do kterého jsou zařazována nejen média, ale i jednotliví novináři, právníci a ochránci lidských práv. Pro zařazení na "černou listinu" musí dotyční "vyvíjet politickou činnost" v nejširším slova smyslu a dostávat "zahraniční financování", což zákon nijak neupřesňuje, takže může jít i o dárky od přátel či získání zahraniční ceny. Zařazení mezi "agenty" má mnohdy likvidační dopady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist