https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moznost-zprisneni-trestu-za-umyslne-tyrani-zvirat-je-stale-ve-hre
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře

22.1.2020 00:26 | PRAHA (ČTK)
Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře. Senátní zdravotnický výbor včera doporučil, aby za to hrozilo místo pěti až osm let vězení. / Ilustrační foto
Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře. Senátní zdravotnický výbor včera doporučil, aby za to hrozilo místo pěti až osm let vězení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Možnost zpřísnění trestů za úmyslné týrání zvířat je stále ve hře. Senátní zdravotnický výbor včera doporučil, aby za to hrozilo místo pěti až osm let vězení. Ústavně-právní výbor naopak minulý týden takovou úpravu odmítl, podobně jako Sněmovna. Horní komora bude muset spor svých výborů vyřešit příští týden.
 

Sněmovní verze novely trestního zákoníku počítá pouze s tím, že by soudy mohly samostatně ukládat zákaz chovu zvířat až na deset let. Podle původního návrhu osmi desítek poslanců zpřísnit z pěti na osm let trest vězení za týrání zvířat nebo provozování takzvaných množíren, tedy za chov zvířete v nevhodných podmínkách.

Kritici zpřísnění namítají, že dosavadní trestní sazby i další sankce včetně pokut dostatečné, je ale třeba je důsledněji uplatňovat. Zpřísněné sankce by navíc byly srovnatelné či přísnější než postihy proti zdraví a životu lidí, včetně třeba týrání svěřené osoby.

Zákaz chovu zvířat až po dobu deseti let pro jednotlivce a až na 20 let pro firmy míří na provozovatele množíren, tedy chovů, jejichž hlavním cílem je zisk z prodeje štěňat. Dodržování zákazu měli podle původní předlohy kontrolovat pracovníci probační a mediační služby. Poslanci ale kontrolou pověřili veterinární správu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist