https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muzeum-kromerizska-otevrelo-interaktivni-vystavu-venovanou-suseni-ovoce
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu věnovanou sušení ovoce

20.4.2024 00:09 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Muzeum Kroměřížska otevřelo interaktivní výstavu nazvanou Někdo to rád sušené. Návštěvníci se jejím prostřednictvím seznámí se sušením ovoce. Dozvědí se ale také informace o významu stromů pro člověka a přírodu, o hmyzu, opylovačích, využití ovoce v kuchyni i jiných způsobech jeho uchovávání, sdělila ČTK mluvčí muzea Martina Malá. Výstava potrvá do 22. září.
 

Plody ovocných stromů tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku od pravěku. Jejich sezonní využití však v minulosti omezovala krátká doba, po kterou si udržovaly čerstvost. Proto až do rozvoje konzervárenského průmyslu se do 20. století jako nejlepší metoda jejich uchování využívalo sušení. "Výstava v Malé galerii představí unikátní historické exponáty a zajímavé informace nejen o historii a tradici sušení ovoce a využití v jídelníčku, ale i o jeho zpracování jinými způsoby," uvedla kurátorka výstavy Martina Václaviková.

Výstava je doplněná o interaktivní prvky, například dřevěný model zmenšené tradiční dvoukomorové sušárny ovoce. "Tato sušárna byla vyrobena v měřítku 1:2. Zájemci si vyzkoušejí, jak se v takové sušárně pracuje – od obsluhy pece, skládání ovoce na lísky, jeho přebírání až po finální sesypávání," uvedla kurátorka.

Dnes si sušené plody většinou lidé spojí jen s pečením, ale v minulosti se podle autorů výstavy využívaly třeba i na slavnostní tabuli. "Valaši sušené ovoce dokonce dodávali až do Vídně nebo Budapešti. Obliba sušení začala v první polovině 20. století slábnout, v dnešní době se však zase postupně pomalu vrací," uvedla Malá.

Muzejníci k výstavě přichystali edukační program pro mateřské a základní školy. Na děti čeká například model květu jabloně, žáci se také dozvědí informace o funkcích ovocných stromů v přírodě nebo o opylovačích.

Výstava Někdo to rád sušené je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. V soutěži Gloria musaealis získala zvláštní ocenění v kategorii Výstava roku 2021. V Kroměříži si ji návštěvníci mohou prohlédnout denně mimo pondělí, a to od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Přes letní prázdniny bude výstava otevřena i v pondělí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist