https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-nejspis-plosny-zakaz-drezury-v-cirkusech-navrhovat-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MZe nejspíš plošný zákaz drezury v cirkusech navrhovat nebude

24.1.2019 23:42 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství asi nenavrhne plošný zákaz drezury všech zvířat v cirkusech. Ilustrační snímek.
Ministerstvo zemědělství asi nenavrhne plošný zákaz drezury všech zvířat v cirkusech. Ilustrační snímek.
Ministerstvo zemědělství asi nenavrhne plošný zákaz drezury všech zvířat v cirkusech. Krotitelé kočkovitých šelem a medvědů by ale museli získat licenci od Státní veterinární správy (SVS). Chystaná novela zákona na ochranu zvířat by zakázala cvičení delfínů. Zákaz drezury primátů, nosorožců, hrochů nebo žiraf platí už od roku 2004, řekl dnes ve sněmovně v rámci interpelací ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).
 

"Ministerstvo zemědělství nepředpokládá plošný zákaz drezury všech zvířat v cirkusech. Preferovaná varianta předpokládá provádění licenčních řízení pro cirkusy a další osoby, které provádějí veřejná vystoupení s vybranými druhy šelem. Licenci by vydávala veterinární správa," uvedl ministr.

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) poznamenala, že ještě loni v říjnu Toman avizoval předložení plošného zákazu drezury a nyní otočil. "Celé to působí dojmem, že jste podlehl lobby cirkusů," uvedla poslankyně.

"Já tady hledám cestu nějakého kompromisu," uvedl ministr s tím, že "to, co bylo napsáno v novinách, tak to nebyla pravda". "Co se týká plošného zákazu, tak to byl určitý názor skupiny, to jsme si nějak vyříkali na ministerstvu," řekl Toman. Ministerská pracovní skupina podle Tomana zvolila švýcarskou cestu, výsledný návrh má být hotov v řádu měsíců.

Novela má podle ministra rozšířit zakázané činnosti s vybranými druhy šelem a lidoopy. "Cílem je zakázat tzv. mazlící zoo a podobná zařízení, která využívají možnost dotýkání se volně žijících zvířat chovaných v zajetí ke zvýšení svého zisku," uvedl Toman. Zakázáno má být i venčení vybraných druhů šelem a lidoopů na veřejném prostranství. Novela ukládá chovatelům také výslovnou povinnost zabránit únikům těchto zvířat, dodal.

Téma drezury vyhrotila kauza nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl loni v červenci. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi je sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Aktivisté poté předali ministerstvu petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Proti zákazu se spojili zástupci největších cirkusů v Česku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

25.1.2019 10:46
I v případě vítězství zdravého rozumu v této konkrétní kauze je třeba zůstat bdělí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist