https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-nektere-dotace-na-sady-vymahame-zpet-soudy-nerozhodly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství: Některé dotace na sady vymáháme zpět, soudy zatím nerozhodly

13.1.2021 17:03 | PRAHA (ČTK)
Evropská komise v úterý oznámila, že zahájila hloubkovou kontrolu, aby zjistila, zda investiční podpory, které v minulosti ČR přerozdělovala na restrukturalizaci ovocných sadů a budování závlah, nebyly v rozporu s pravidly.
Evropská komise v úterý oznámila, že zahájila hloubkovou kontrolu, aby zjistila, zda investiční podpory, které v minulosti ČR přerozdělovala na restrukturalizaci ovocných sadů a budování závlah, nebyly v rozporu s pravidly.
Foto | liz west / Flickr
O potížích s čerpáním dotací pro malé podniky velkými společnostmi ministerstvo zemědělství ví, před dvěma roky v několika případech rozhodlo o odnětí podpory. Dotace za 24,5 milionu korun jsou vymáhané zpět, uvedl mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Soudy ale podle něj zatím nerozhodly, zda se peníze vrátí. Evropská komise v úterý oznámila, že zahájila hloubkovou kontrolu, aby zjistila, zda investiční podpory, které v minulosti ČR přerozdělovala na restrukturalizaci ovocných sadů a budování závlah, nebyly v rozporu s pravidly.
 

Situace se řeší také v politické rovině. Piráti dnes upozornili, že na problémy s čerpáním dotací pro malé podniky velkými společnostmi upozorňovali dlouhodobě. U Agrofertu, dříve vlastněném premiérem Andrejem Babišem (ANO), přišli na 28 sporných případů, analýzu s výčtem problémů zaslali ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD). Předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek ho vyzval, aby situaci řešil. Ministr podle strany doposud neodpověděl. Malí farmáři se cítí poškozeni, dodali Piráti.

Mluvčí ministerstva ČTK sdělil, že oficiální informaci o spuštění kontroly úřad zatím nemá. Ministerstvo ale podle něj v roce 2019 rozhodlo o tom, že sedm podniků by mělo dotace vrátit. "Po následném odvolání některých firem toto rozhodnutí potvrdil ministr zemědělství v rámci rozkladové komise a dotace jsou vymáhány zpět. Celkem jde o sedm firem a dotace v celkové částce 24,5 milionu korun. Zemědělské podniky však napadly pravomocné rozhodnutí ministerstva žalobou u soudu, toto soudní řízení prozatím není ukončeno," uvedl.

Agrofert ČTK sdělil, že nemá informace o spuštění kontroly. "Nemáme žádné zprávy, že by se mělo jednat o naše zemědělské společnosti. Evropská komise nás nekontaktovala a žádné šetření u nás neprobíhá. Pokud naše firmy čerpají nějaké dotace, děje se tak vždy přesně podle příslušných pravidel a uzavřených smluv," uvedl mluvčí koncernu Karel Hanzelka.

Ministerstvo uvedlo, že Evropská komise do budoucna schválila rozšíření stávajících podpor pro všechny podniky bez rozdílu zda jsou velké či malé. "To je nesmírně důležité pro celý sektor ovocnářství, jestliže chceme mít více tuzemského ovoce, musíme podporu poskytovat všem, kteří mají zájem se o náročnou produkci ovoce starat. Výměra ovocných sadů v ČR se dlouhodobě snižuje, rozšíření podpory pro všechny podniky by tedy mělo pomoci tento negativní trend zvrátit," uvedl ministr Toman. ČR je v současnosti soběstačná v produkci ovoce z 39 procent, zbytek ovoce dováží.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.1.2021 07:46
Soběstačnost až tak nutně nepotřebujeme, i když je to dobrá věc, ale co potřebujeme je podpora menších a hlavně zodpovědných sadařů, kteří nebudou ničit krajinu a kteří nebudou společnosti dodávat chemizované ovoce...

U větších firem jde z 90% vždy jen o peníze, a tak jdou tito přes mrtvoly a to doslova.... proto nechápu, proč by je měl někdo za toto hovadství ještě podporovat.... ale tak homo "sapiens" no.... člověk dementní....
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.1.2021 15:33
Ono na velikosti záleží. Malá firma většinou není schopna angažovat skutečného odborníka v oboru, který obor aktivně sleduje a průběžně do práce implementuje nejnovější poznatky. Obvykle to bývá "jednorázový" odborník, který kdysi sice obor vystudoval, ale nyní kontakt s oborem nemá a provozuje ty sady spíš ze setrvačnosti podle desítek let starých zásad. Nebo to dokonce žádný odborník není, pouze nějaká rychlokvaška pracující podle pár zastaralých publikací nebo dokonce ne podle nějakých vědeckých zásad, ale podle ideologie.
Zatímco velká firma si může dovolit odborníka, který je v kontaktu s vývojem v oboru a průběžně do té práce implementuje nejnovější poznatky.
Takže je otázka, kdo by si měl zasloužit dotace, které jsou ve skutečnosti pouze peníze sebrané daňovým poplatníkům. Jestli ten, kdo tu produkci dělá podle nejnovějších poznatků a tudíž dobře a efektivně. Nebo ten, který se v tom plácá a všelijak to šušní a neumí to.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist