https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-zvazuje-ze-lide-budou-muset-registrovat-chovy-od-tri-fen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zamezit množírnám psů by mohla povinnost registrovat chovy od tří fen

21.2.2019 00:49 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství zvažuje, že by lidé museli registrovat chovy již od tří fen.
Ministerstvo zemědělství zvažuje, že by lidé museli registrovat chovy již od tří fen.
Zdroj | OBRAZ - Obránci zvířat
Ministerstvo zemědělství zvažuje, že by lidé museli registrovat chovy již od tří fen. Nyní je v zákoně stanovený počet na pět. Zpřísnila by se tak legislativa kvůli množírnám psů. Dnes tato informace zazněla na sněmovním zemědělském výboru, následně ji potvrdil i mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj ale zatím nejde o finální verzi novely veterinárního zákona, ze zákona by tak mohla ještě vypadnout. Resort se také zabývá myšlenkou na zvyšování pokut za nenahlášení chovu z 20.000 korun na 50.000 korun.
 

"Jde o možné varianty, které se v současnosti zvažují, pracuje se však i s dalšími. Finální znění pravidel bude připraveno k předložení vládě na přelomu února a března," sdělil ČTK mluvčí.

Poslanci ve Sněmovně dnes přerušili projednávání jiné novely zákona, podle které by hrozilo až osmileté vězení za týrání zvířat nebo provozování množíren, trestem by mohl být také zákaz chovu. Novela trestního zákoníku a trestního řádu, kterou předložilo 80 poslanců ze sedmi poslaneckých klubů, kromě zpřísnění postihů za týrání zavádí definici množíren a nový trest v podobě zákazu chovu zvířat. Kvůli nárůstu počtu množíren novela zahrnuje i postih pro právnické osoby.

Zákonodárci řešili, zda by byla vhodná ke kontrole zákazu chovu Státní veterinární správa, Probační a mediační služba, nebo zda by měli hlásit potenciální týrání zvířat více soukromí veterináři.

Nyní platí ohledně registrace chovu povinnost, kterou novela zákona zavedla od předloňského listopadu. Do budoucna by dřívějšího vyjádření veterinářů mohla legislativa zakotvit to, že chovatelé většího počtu psů, kteří se množí, by museli být odborně způsobilí nebo by museli vést evidenci. Nyní stačí registrace na veterinárních stránkách.

Například Spolek pro ochranu opuštěných zvířat zahájil loni v září novou kampaň proti množírnám psů. Je zaměřená na zájemce o čistokrevné psy bez průkazu původu, kteří je chtějí pořídit levně a hledají je přes inzertní servery. Spolek současně upozornil na praktiky, které tito lidé takto nevědomky finančně podporují. Nelegální obchod se zvířaty je podle spolku po prodeji zbraní a drog třetím nejvýnosnějším černý byznysem na světě. Česká republika patří v tomto směru k předním "velmocem".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist