https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-zalohy-nezvysi-sber-pet-a-ohrozi-trideni-ostatniho-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Zálohy nezvýší sběr PET a ohrozí třídění ostatního odpadu

5.6.2019 00:16 | PRAHA (ČTK)
Podle MŽP zálohy nezvýší sběr PET a ohrozí třídění ostatního odpadu. / Ilustrační foto
Podle MŽP zálohy nezvýší sběr PET a ohrozí třídění ostatního odpadu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Česko má jeden z nejlépe fungujících systémů na třídění obalů a zálohy ho ohrozí. Řekl včera na tiskové konferenci náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů ministerstva životního prostředí (MŽP) Vladislav Smrž. Podle ředitele odboru odpadů Jaromíra Manharta by zálohový systém řešil jen malé množství odpadů. Zálohový systém prosazuje iniciativa Zálohujme složená ze zástupců Institutu cirkulární ekonomiky, Vysoké školy chemicko-technologické a Karlovarských minerálních vod (KMV).
 

"Ze 33 zemí světa se zálohovým systémem se pouze v šesti z nich dosahuje devadesátiprocentního sběru PET lahví, většina zemí toho nedosahuje. Výpočty iniciativy Zálohujme jsou chybné a míchá dohromady živnostenský a domovní odpad," uvedl jeden z autorů studie Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz vypracovanou pro MŽP. V Evropě jsou podle Karlovarských minerálních vod zálohy úspěšné z padesáti procent. "Studie už neuvádí, že pět z 10 evropských zemí se zavedenými zálohami devadesáti procent sběru dosahuje. A na druhou stranu ze zemí, které zálohový systém nemají, této úrovně nedosahuje žádná?" řekla PR manažerka KMV Andrea Brožová.

Podle studie by zavedením zálohového systému pokleslo třídění ostatního materiálu, v Německu podle autorů kleslo třídění o jedenáct procent. "Zálohy by omezily třídění komunálního odpadu u tří procent spotřebitelů, což ve výsledku činí úbytek o 8200 tun ročně v třídění sběru. V případě německého scénáře by to bylo o 59.200 tun méně," řekl Rod.

Podle výsledků studie zálohový systém neřeší problém pohozeného odpadu v přírodě, takzvaného litteringu. Autoři studie zhodnotili, že záloha tři koruny za PET lahev nezmění chování znečišťovatelů a v litteringu budou pokračovat. "Velkým problémem jsou černé skládky a další nezákonné nakládání s odpady a nelze očekávat, že toto by zálohový systém zlepšil," dodal Rod.

Systém by podle iniciativy Zálohujme byl financován mimo jiné z nevyplacených záloh. "To ale způsobí, že čím bude systém efektivnější, tím se dostane do větších finančních problémů. Pokud nevrácené zálohy budou činit deset procent, jak tvrdí iniciativa, budou příjmy při dosažení devadesátiprocentního sběru kolem 468 milionů korun. Při 92 procentech klesnou příjmy na 374 milionů. Pokud by se vysbíraly všechny PET lahve na trhu, tak příjmy klesnou na nulu," vysvětlil Rod. Nevrácené zálohy by podle iniciativy Zálohujme pokryly provoz zálohového systému, například nákup automatů na zpětný odběr.

Podle autorů studie iniciativa Zálohujme nepočítá s dodatečnými náklady na dopravu, hygienu, infrastrukturu a další. Systém je například podle Roda také složité zrušit, pokud by nefungoval. Muselo by dojít k jeho přeměně, což by s sebou neslo další náklady.

"Ročně vznikne v Česku 1,2 milionů tun obalů. Z nich je 250.000 plastových a z těch je jen 51.000 tun z PET. Systém tedy pokryje malou část odpadu," řekl Manhart. Podle MŽP je nutné zahustit síť pro třídění odpadu a zavést principy odpovědnosti výrobce vzhledem k novým směrnicím omezujícím jednorázový plast.

Česko má podle MŽP jeden z nejlépe fungujících systémů na třídění obalů a plastů v Evropské unii. V roce 2018 bylo, jak tvrdí Smrž, z 51.200 tun PET lahví zpětně vybráno 81 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

5.6.2019 06:36
Kupodivu naprosto realistický pohled. Jestliže státy, které zálohují, s bídou recyklují něco přes 50 % odpadu a my bez zálohování recyklujeme 80 % a něco, tak je zavádění něčeho takového naprostý nesmysl.
Nehledě k tomu, že systém může fungovat jen proto, že bude generovat naštvané lidi, kterým se nepodařilo dostat zpět zálohu na láhev, a litting se stane naším národním sportem.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

5.6.2019 09:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Pokud by tomu tak bylo, pak máte pravdu. Evropské zálohové systémy recyklují nad 90%. Systémy barevných kontejnerů mají strop na ca 60% a ČR se k němu těsně přiblížila. Číslo 81% neoznačuje recyklaci, ale sběr (část PET lahví jde na skládku) říká samotná organizace EKOKOM, která jej monopolně reportuje. První nezávislá analýza dat přímo od dotřiďovacích linek prokázala, že i to číslo 81% (světově naprosto ojedinělé) je ve skutečnosti samozřejmě mnohem nižší. Češi jsou normální lidé.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.6.2019 19:44 Reaguje na Daniel Vondrouš
Problém je, že motáte do sebe recyklaci plastů obecně a recyklaci PET lahví, takže sčítáte hrušky s jablkama.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

5.6.2019 20:36 Reaguje na Jan Šimůnek
Na to jste přišel jak? Máte k tomu data?
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.6.2019 07:14 Reaguje na Martin Jasan
V článku, pod kterým diskutujeme, se jasně píše, že zálohování PET lahví vede k propadu recyklace ostatních plastových obalů (a je to doloženo i odkazy).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist