https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-125-000-nemcu-chysta-ustavni-stiznost-na-obchodni-smlouvu-ceta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na 125 000 Němců chystá ústavní stížnost na obchodní smlouvu CETA

25.8.2016 09:51 | BERLÍN (ČTK)
Ještě větší výhrady mají kritici dohody s Kanadou vůči obdobnému dokumentu mezi EU a Spojenými státy zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP)
Ještě větší výhrady mají kritici dohody s Kanadou vůči obdobnému dokumentu mezi EU a Spojenými státy zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP)
Zhruba 125 000 Němců se připojilo k připravované ústavní stížnosti proti dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Kritici smlouvy známé jako Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (CETA) chtějí zabránit tomu, aby dohoda po říjnovém summitu unie a Kanady vstoupila byť jen provizorně v platnost. Informoval o tom server Spiegel Online. Kritici dohody CETA se obávají, že volný obchod s Kanadou ohrozí současnou míru ochrany spotřebitelů a životního prostředí.
 

Odpůrci dohody CETA shromáždili na 125 000 plných mocí, na jejichž základě se němečtí občané připojují k ústavní stížnosti proti CETA. Stížnost chtějí předat ústavnímu soudu v Karlsruhe 31. srpna. Kromě úplného zastavení smlouvy žádají soud i o vydání předběžného opatření, aby dokument nemohl vstoupit v platnost ani provizorně ještě před jeho ratifikací národními parlamenty evropských zemí.

Dohoda by měla být podepsána na summitu EU s Kanadou. Za obvyklých okolností by pro její schválení, jako u ostatních dohod uzavíraných unií, stačil souhlas vlád zemí EU a Evropského parlamentu. Evropská komise ale navrhla proces, který počítá i s ratifikacemi v národních parlamentech členských zemí. Než by se parlamenty k dohodě vyjádřily, dohoda by platila v provizorním režimu.

Němečtí odpůrci CETA plánují kromě ústavní stížnosti také velkou demonstraci proti dokumentu. Sdružení německých odborů, církevních organizací a ochránců životního prostředí chce protestní pochod uspořádat 17. září v Berlíně a souběžně i v dalších šesti německých městech. Očekávají účast stovek tisíc lidí.

Vláda kancléřky Angely Merkelové ale i přes protesty dohodu o volném obchodu s Kanadou podporuje. Mluvčí vlády dnes dokument obhajovala s tím, že jde o důležitou smlouvu, která pomůže pokroku.

Ještě větší výhrady mají kritici dohody s Kanadou vůči obdobnému dokumentu mezi EU a Spojenými státy zvané Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Vyjednávání o TTIP ale ještě není u konce, EU a USA se přou zejména o způsob řešení sporů mezi investory a státy. Vyjednávači ale stále dávají najevo přesvědčení, že se konečné znění TTIP podaří dohodnout do konce roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist