https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-aljasce-odstranili-slavny-opusteny-autobus-z-uteku-do-divociny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Aljašce odstranili slavný opuštěný autobus z Útěku do divočiny Video

20.6.2020 11:36 | JUNEAU (ČTK)
Zchátralý autobus, ve kterém pobýval Christopher McCandless, hrdina příběhu Útěk do divočiny
Zchátralý autobus, ve kterém pobýval Christopher McCandless, hrdina příběhu Útěk do divočiny
Foto | The Alaska Landmine / Flickr.com
Opuštěný autobus v centrální Aljašce, který proslavila kniha Útěk do divočiny a stejnojmenný film, byl v pátek odstraněn. Informovala o tom agentura AP, podle níž úřady rozhodnutí zdůvodnily ochranou veřejnosti. Objekt, který se nachází mimo dosah signálu mobilních sítí, na místě s mnohdy nepředvídatelným počasím a vysokou hladinou řek, dlouhodobě přitahoval dobrodruhy. Někteří museli být evakuováni, jiní v okolí zemřeli. Christopher McCandless, o němž pojednává kniha i zmíněný film, tam zemřel v roce 1992.
 

Letošní evakuace pěti italských turistů a loňská smrt občanky Běloruska zesílily výzvy místních zastupitelů, aby byl autobus, který se nachází 25 kilometrů od dálnice, odstraněn. Nakonec vozidlo s pomocí helikoptéry určené pro transport velkých břemen odvezla aljašská národní garda v rámci výcvikové mise. Zajištěn byl také kufr, který má sentimentální hodnotu pro rodinu McCandlessů.

V roce 1992 v autobusu zemřel hlady 24letý tulák a dobrodruh Christopher McCandless, který se kvůli příliš vysoké hladině řeky Teklanika nemohl dostat zpět do bezpečí. Svých 114 dní života v opuštěném autobusu zaznamenal do deníku. Jeho životní příběh v roce 1996 proslavila kniha Útěk do divočiny od Jona Krakauera a později v roce 2007 stejnojmenný film režírovaný Seanem Pennem. Více o životě Christophera McCandlesse v článku Zažít divočinu – a zemřít.

Co se s autobusem nyní stane, není zatím rozhodnuto. Přepraven byl však podle úřadů na bezpečné místo.

"Povzbuzujeme lidi, aby si bezpečně užívali aljašskou divočinu, a chápeme, jaký vliv na lidovou představivost tento autobus má," uvedla Corri Feigeová z aljašského úřadu pro přírodní zdroje. Označila opuštěný autobus za nebezpečné chátrající vozidlo, které ovšem přitahovalo turisty, přičemž někteří se ocitli v nesnázích a museli být zachráněni. Jiní návštěvníci bohužel zemřeli.

Úřad pro přírodní zdroje uvedl, že autobus ze 40. let využívala stavební společnost k ubytování dělníků, kteří pracovali na přístupové silnici v oblasti, a po dokončení prací, byl autobus v roce 1961 opuštěn. V březnu zastupitelé v Healy asi 40 kilometrů od autobusu jednomyslně rozhodli o jeho odstranění.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist