https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-broumovsku-budou-vlci-zit-trvale-pokud-je-neohrozi-clovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Broumovsku budou vlci žít trvale, pokud je neohrozí člověk

25.3.2021 13:26 | POLICE N.MET. (ČTK)
Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji po 250 letech byl zaznamenána v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků i na česko-polském pomezí v nedalekých Orlických horách.
Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji po 250 letech byl zaznamenána v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků i na česko-polském pomezí v nedalekých Orlických horách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Kafka / AOPK
Broumovsko na severu Královéhradeckého kraje u hranic s Polskem je jednou z oblastí ČR, kam se trvale vrátili vlci. Do regionu zasahují tři vlčí smečky, které mají jádrové oblasti teritorií zřejmě na polské straně hranice. Populace vlků na Broumovsku, kde byla před 30 lety vyhlášena stejnojmenná chráněná krajinná oblast (CHKO), je po několika letech stabilní. Jediné, co tam vlky může ohrozit, je člověk, řekl ČTK zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka.
 

Podle jeho odhadů se v česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami vyskytuje asi 25 vlků ve třech smečkách, na české straně hranice převážně na Broumovsku. "Pokud do toho zásadně nezasáhne člověk, například odlovem, tak Broumovsko bude mít vlky trvale," řekl Kafka.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji po 250 letech byl zaznamenána v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Fotopasti loni potvrdily trvalou přítomnost vlků i na česko-polském pomezí v nedalekých Orlických horách.

"Broumovsko je oblastí, která je stále poměrně málo dotčená člověkem. Mezi obcemi jsou velké prostory, chybí frekventované dopravní komunikace a turistický ruch se soustřeďuje jen do několika málo míst. Pro vlky to vše může být zajímavé," odpověděl Kafka na dotaz ČTK, čím si vysvětluje stabilní výskyt vlků na Broumovsku. Vlci do regionu přišli z polsko-německého pomezí.

Podle Kafky je spojitost mezi CHKO Broumovsko a návratem vlků jen částečná. "Chráněné území obecně není nutnou podmínkou pro výskyt vlka, třeba na Broumovsku by se vlci asi usadili tak jako tak. Ochrana přírody ale přispívá k tomu, aby se v dané oblasti trvale udrželi," řekl Kafka.

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců proti rozšíření těchto šelem slyšet nejhlasitěji, jde hlavně o některé farmáře. Také proto letos vznikla speciální komise rady Královéhradeckého kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Kraj na tom spolupracuje s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací.

Přibývající útoky vlků na hospodářská zvířata ohrožují podle hejtmanství jak pastevectví na Broumovsku, tak i samotné vlky. Vlci za rok 2020 způsobili v hradeckém kraji úhyn či poranění a následně utracení více než 180 hospodářských zvířat a částka vyplacená na náhradách přesáhla 1,6 milionu korun.

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát. Odmítli názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně nebo že by šlo o křížence se psy či by byli troufalejší.

"Lidi mají představy, jak by se vlci měli chovat. Když se jejich představy neplní, tak je označují za křížence, mutanty nebo kdoví, co ještě," řekl ČTK Kafka.

Někteří obyvatelé Broumovska upozorňují, že vlci útočí často na hospodářská zvířata na okrajích vesnic. Ochranáři v tom nic mimořádného nevidí a vysvětlují to i tím, že jsou tu obce tzv. lánového typu, kdy na domy podél silnice či potoka navazují pole, pastviny a dále volná příroda. Ochranáři také upozorňují na to, že v zabezpečení stád mají někteří chovatelé stále značné rezervy.

CHKO Broumovsko byla vyhlášena v roce 1991 a má rozlohu 410 kilometrů čtverečních. Některé lokality jsou součástí soustavy zvláště chráněných území Natura 2000.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

25.3.2021 10:21
Další rádoby zelený blábol. Zoolog Kafka ,stejně i jako jeho nadřízení, pomíjí zcela jednu základní věc. Tou je počet vlků,který by byl únosným zatížením pro území, zejména z pohledu trvale udržitelného rozvoje.
Žádný limit se však úmyslně nestanovuje a švejkovsky se trvá na absolutní ochraně predátora.
Predikuje se tak žádoucí stav, který bude spočívat v nekontrolovatelném množení této šelmy mimo všechny meze.
Důsledky budou připočteny "některým" farmářům a jejich "neschopnosti" zabezpečit svá stáda, o likvidaci trofejních muflonů nemluvě -své by si určitě řekli i myslivci.
Pouze na okraj- USA již přikročily k vynětí této šelmy ze seznamu chráněných živočichů, byly nastaveny pevné limity a proběhly první úspěšné odlovy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.3.2021 11:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Důsledkem nekontrolovaného množení vlka bude nekontrolované pytlačení těchto šelem a pak se budou ekoteroristi drbat na pleši, proč se té šelmě u nás tak nedaří.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2021 10:49
Budou tam i po ukončení chovatelství a nebo po důkladném zaplocení
pastvin, či po odlovení zvěře? Asi ano, protože budou spásat tu
nespasenou trávu! Tůdle! Půjdou jinam, kde ty ploty ještě nejsou
a kde ještě v lese nějaká zvěř bude.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.3.2021 12:02 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.3.2021 20:17 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Škoda, že nevím, co jste napsal a že to bylo smazáno.
Podle způsobu komunikace si dělávám o lidech úsudek,
ale asi bych se nedozvěděl nic jiného, co už vím.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.3.2021 07:10 Reaguje na Břetislav Machaček
No hlavně, aby jste věděl co jste sám zač... zřejmě jste nebyl v životě dostatečně proliskán, aby vás to donutilo se nad sebou zamyslet.... jste chudák a neváháte to každý den celé ČR dokazovat....

Spisovně a uctivě vychvalovat zlo a špínu a (možná nevědomky, těžko říct) roznášet desinformace je mnohem horší, než na toto neuctivě a nespisovně poukazovat a reagovat...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.3.2021 07:12 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ale jako jasné... každý máme jiné priority a hodnoty... to je evidentní...
Odpovědět
MG

Milan G

26.3.2021 13:19 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jsi nemocný, jdi se léčit.
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.3.2021 11:43
Navažu na včerejší příspěvky z článku vlci na zlínsku.Ještě k těm doupatum.Broumovsko je nejvhodnější lokalita v čr k jejích hloubení.Až budou nory či doupata dokončena přejít k dalšímu.Poblíž dovést krávu,koné,ovci nebo kozu zakoupenou za dotace.Zvíře zabít sekerou.V žádném případě nestřílet.Nesmírně vzácný a mimořadně plachý vlk by mohl být stresován a teritorium opustit.Díky těmto dvěma krokum by tento ušlechtilý predátor mohl trvalé obsadit další oblasti kde doposud bohužel nežije
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.3.2021 11:51
Dovětek.Koza a ovce by mohly zustat živé a přivazané o nějaký strom. Mladí vlčci by na mohli projevit a trenovat lovecké pudy.Ruzně ji kousat.trhat davit,trhat břicho.Koně,krávu zabít sekerou.mohlo by dojít kopancem k poranění nedej bože usmrcení vlčka
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.3.2021 19:49 Reaguje na karel krasensky
Pozor, ochránci vlků by ten Váš ironizujíci příspěvek mohli vzít vážně a začít jednotlivé kroky realizovat, peněz ze státního rozpočtu na to dostávají dost. Mentální úrovní jsou pak nastaveni tak, že podobné ironické komentáře běžně považují za souhlas se svou činností veřejných škůdců a jsou připraveni sebevětší sprosťárnu, vůči ostatním normálním občanům, realizovat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

25.3.2021 12:00
Dobrý, pravdivý a korektní článek.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

25.3.2021 12:45
V celém hornatém a divokém Švýcarsku prý žije 30 vlků (včerejší dokument "Divoké Švýcarsko). Dokument zmiňoval velmi konfliktní soužití s alpskými pastevci a legální i nelegální odstřely vlků napadajících stáda.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.3.2021 15:58 Reaguje na Dalibor Motl
když jsem byl ve Švýcarsku tak ta jejich vidina dokonalých sestřihů luk a pastvin mě utvrdila, že tam mnoho zvěře mít nemohou, tedy pestrost druhů. Asi by mě nepřekvapilo, kdyby tam měli každý svého "obecního" vlka
Odpovědět
Sl

Slovan

25.3.2021 19:01 Reaguje na Dalibor Motl
Číslo 30 již dávno neplatí, dnes jich tam žije 80-100, tedy podobně jako u nás.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.3.2021 15:50
Mnozí chovatelé jsou návratem vlků zaskočeni a teprve hledají způsoby, jak s nimi koexistovat. Naštěstí přibývá chovatelů, kteří se inspirují zkušenostmi farmářů s efektivním zabezpečením stád např. v Itálii nebo ve Španělsku, kde vlci nebyli nikdy úplně vyhubeni. Těm držím palce.
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.3.2021 07:27 Reaguje na Majka Kletečková
V Itálii upytlačené vlky věší na dopravní značky a hází před radnice a ve Francii mají na letošní rok naplánovaný odlov minimálně stovky vlků díky tomu že jim žádná opatření nefungují.
Odpovědět
dm

david matoušek

26.3.2021 08:42 Reaguje na Leon Zumr
Podle příruček Duhy ale fungují, minimálně tam, kde nejsou vlci, tak neklamte veřejnost :-)).
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.3.2021 09:09 Reaguje na david matoušek
Majka z Gurunu nemá signál tak to ještě nezachytila a dál omílá informace které byli už mockrát vyvráceny :-))))
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

26.3.2021 16:07 Reaguje na david matoušek
Ještě jsem zapomněl na Poláky tam vydali povolení na likvidaci smeček kde došlo k napadení lidí a ekofanatici se snaží tvrdit že to jsou kříženci :-)))
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

25.3.2021 15:55
problém je, že se neřeší vlci ale " lenost" chovatelů zabezpečit stáda a že i když mají stádo, tak není jejich pracovní náplní pastevectví. Oni chtějí výhody ne práci.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

25.3.2021 19:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Lenost chovatelů ... Pracoval jste pane Řezáči někdy alespoň chvíli na farmě? Staráte se o nějaká hospodářská zvířata? Usušil a uskladnil jste někdy alespoň pár balíků sena? Opravoval jste někdy zemědělský stroj? Zatloukl jste někdy několik stovek kůlů okolo pastviny? Postavil jste stáj nebo přístřešek pro zvířata? Pokud ano nerozumím tomu jak něco takového můžete prohlásit. Jak konkrétně má podle Vás postupovat majitel pozemku na kterém se uživí 10 ovcí? Mluvíme řekněme o 1,5-2ha. Na polovině pase, polovinu suší... Normálně chodí do práce (od 7 - 15:30) a o ovce se běžně stará odpoledne po práci.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.3.2021 19:54 Reaguje na Dalibor Motl
To byste toho chtěl po Řezáčovi Jaroslavovi příliš, aby si aspoň představil, že chovatelství je také práce, u počítače, se to totiž ani tak nezdá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist