https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-broumovsku-skoncil-projekt-na-zmirneni-dopadu-klimaticke-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Broumovsku skončil projekt na zmírnění dopadů klimatické změny

7.5.2024 10:40 | BROUMOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Broumovsku po roce skončil projekt na zadržování vody v krajině a zmírnění dopadů klimatické změny za 5,6 milionu korun. Díky projektu Voda na Broumovsku I vzniklo několik tůní, včetně uceleného vodního biotopu, a byla vysázena nová stromořadí. ČTK o tom informovala Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska. Projekt, za kterým stojí Strategická rada regionu Broumovsko, je financován z tzv. norských fondů a jeho partnerem je spolek Krajinohled. Provedené úpravy jsou převážně na pozemcích obce Otovice a města Broumov.
 

"V Otovicích šlo o vytvoření vodního biotopu za obecním úřadem, vybudování soustavy tůní v úvoze u obecní cesty směrem na Šonov a o výsadby stromořadí nedaleko hranic s Polskem. V Broumově byla doplněna alej podél areálu Hobra a započata první etapa větrolamu u cesty směrem na Rožmitál,“ uvedla koordinátorka projektu Hana Colby ze Strategické rady regionu Broumovsko. Součástí projektu byla také jednání s místními vlastníky pozemků vhodných pro další úpravy v krajině a navazující projekty.

Při projektu jeho účastníci vysadili 196 stromů, 540 keřů a vyhloubili 12 tůní o celkové vodní ploše přes 3000 metrů čtverečních. Projekt navazuje na adaptační strategie na klimatickou změnu, které byly v minulých letech zpracovány pro území šesti obcí na Broumovsku, a to Broumov, Otovice, Martínkovice, Police nad Metují, Bukovice a Žďár nad Metují.

"Tyto dokumenty jsou souhrnem možných opatření pro zádrž vody v krajině. Problémy, které probíhající klimatická změna přináší, se totiž projevují nejen ve formě silných přívalových dešťů a následných povodní a dlouhých epizod sucha v letních měsících, ale také poklesem hladiny spodních vod a vysycháním krajiny," sdělila Ostradecká.

Žadatelem projektu Voda na Broumovsku I je Strategická rada regionu Broumovsko a partnerem spolek Krajinohled. Celkové výdaje jsou 5,65 milionu korun, z toho 90 procent tvoří dotace Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Projekt podpořily také města Broumov, obec Otovice a společností HOBRA-Školník a Coca Cola HBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Michal Krátký

7.5.2024 17:01
no vysadit třímetrové předražené olše, to chce řádnou propagandu...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.5.2024 15:46 Reaguje na Michal Krátký
je to co je. Olše jsou třeba.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.5.2024 09:03
Doporučuji po deseti letech vyhodnotit efekt akce na zmírnění klimatické
změny na konkrétní území a jak to tam bude za deset let vypadat. Znám místo,
kde se do revitalizace tůní a prosvětlení okolních porostů vrazilo skoro dva
miliony a za pět let se v tůních přestaly množit žáby a z pařezů obrazilo
doslova nepřekonatelné houští, přes které se k tůním nedostane ani slunce.
špatný projekt podle rádců z AOPK , drahá realizace spřízněnou "odbornou"
firmou a za pět let je to zralé na novou revitalizaci. Bezúdržbová krajina
prostě nevydrží ve stavu, jako těsně po vytvoření. Po vykácených starších
stromech to tam obsadily nálety olší a za pět let tůně obklíčily houštím,
které je na podzim naplní až po okraj listím. To tam kvasí a zahnívá tak,
že i žábám vadí k rozmnožování. Množí se nyní na bývalé pískovně, která má podle AOPK taky postupně degradovat na tůně, ale kde jim vajíčka a pulce konzumují kachny a ryby. Zbytek žab odloví jezevčí rodina a chránění
predátoři. A to vše za 2 miliony z EU! Prostě odbornost nade vše!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist