https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-centralnim-namesti-v-plzni-vznika-opet-ledova-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na centrálním náměstí v Plzni vzniká opět ledová zoo

11.2.2021 17:51 | PLZEŇ (ČTK)
Na plzeňském náměstí Republiky budou díky mrazivému počasí od dnešního večera opět ledové sochy. Plzeňská firma Ice Factory tam ráno navezla 1,5 metru vysoké bloky, které hned začali opracovávat "ledoví sochaři". Jejich počet by se měl pohybovat mezi 12 až 15 kusy, podle toho, kolik se jich stačí udělat a na kolik soch se podaří získat sponzory, řekl ČTK Libor Toušek z firmy.
 

Ledové sochy každoročně přitahovaly pozornost, na ploše náměstí si je prohlédly tisícovky lidí. Tradicí podle Touška zůstává také možnost sponzoringu sochy. Zájemce musí kontaktovat organizátory, kteří zajistí umístění jeho jména na podstavci. "Kvůli protiepidemickým opatřením jsme nemohli otevřít naši výstavu ve stanu v areálu Plzeňského Prazdroje, a proto chceme využít tohoto mrazivého počasí a opět přiblížit ledové sochařství veřejnosti na náměstí Republiky," uvedl.

"Pomohli jsme organizátorům při rychlém zařizování této výstavy, která alespoň trochu zpříjemní Plzeňanům toto pro nás všechny nepříjemné období," uvedl starosta obvodu David Procházka (ANO).

Loni firma výstavu s názvem Cesta kolem světa v areálu Prazdroje prodlužovala kvůli velkému zájmu o měsíc. Návštěvníci mohli vidět exotická zvířata, známé stavby světa i plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje. Na náměstí bylo téměř 20 ledových soch naposledy předloni koncem ledna. V expozici nazvané Království zvířat tehdy byli tučňáci, krokodýl, hrošice, mořský koník, žralok, sup a papoušek. Vše zaplatili sponzoři, kteří si zvolili konkrétní zvíře. Na akci se podílela firma Ice Factory.

Kvádry z čirého ledu na velké skulptury byly složené z deseti bloků, z nich každý vážil asi 120 kilogramů. Ice Factory vyrábí denně tuny kostkového ledu a tříště. Podle Touška taje tento let osmkrát pomaleji než obyčejný. Technologie na výrobu bloků stojí miliony korun.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist