https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-cervenaku-v-pardubicich-se-naplnily-tune
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Červeňáku v Pardubicích se naplnily tůně

21.3.2021 15:11 | PARDUBICE (ČTK)
Jsou tady tři tůně, dvě jsou zaplněné, v třetí je trocha vody. Ta může být líhništěm pro žáby, možná se vrátí i vzácný korýš, listonoh letní, který mělké a periodické tůně vyžaduje
Jsou tady tři tůně, dvě jsou zaplněné, v třetí je trocha vody. Ta může být líhništěm pro žáby, možná se vrátí i vzácný korýš, listonoh letní, který mělké a periodické tůně vyžaduje
Foto | Stijn Ghesquiere / Wikimedia Commons
S blížícím se jarem se zaplnily tůně v přírodní lokalitě Červeňák v Pardubicích. V zimě je vyhloubily bagry, letos se stanou líhništěm vzácných živočichů nebo místem pro rostliny. ČTK to řekl Ivan Hoza z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Pardubice.
 

"Cílem nebylo hloubit spodní vod, tůně zaplnil déšť a roztátý sníh. Jsou tady tři tůně, dvě jsou zaplněné, v třetí je trocha vody. Ta může být líhništěm pro žáby, možná se vrátí i vzácný korýš, listonoh letní, který mělké a periodické tůně vyžaduje," řekl Hoza.

Červeňák je bývalé armádní území a rozkládá se na 19 hektarech. Město ho získalo od armády loni. Podle smlouvy s ministerstvem vnitra magistrát nesmí po dobu 20 let oblast komerčně využívat, ani pozemky prodat. Oblast kolem Chrudimky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Do řeky se nedávno přestěhoval bobr evropský.

"Bobr patří mezi chráněné druhy, byť ho někteří nemají rádi, protože kácí stromy. Jeho výskyt svědčí o tom, že lokalita je přírodní. Už se dalo očekávat, že se tady objeví, vyskytuje se jinde na toku Labi i Chrudimky, byla to jen otázka času," řekl Hoza.

Lokalita je vycházkovým místem pro obyvatele Pardubic. Ochranáři s dobrovolníky se o lokalitu starají, na údržbu přispívá město, vybagrování tůní v zimě obstarala zdarma stavební firma. Kromě toho tam těžká technika rozjezdila louky, což je způsob, jak pomoci obnovit zarostlé mokřady a zajistit tím podmínky pro návrat druhově pestrých luk s motýly.

Využívání pásové techniky patří na řadě vojenských cvičišť po střední Evropě dnes již k běžným způsobům aktivní péče o přírodní rozmanitost.

"O lokalitu se musíme starat, aby nezarůstala, neztrácela svoji biologickou hodnotu. Travnaté plochy se musí udržovat. Doufám, že se lokalita za pár let změní k lepšímu, změní se biodiverzita. Bude tady víc lučních bylin, hmyzu, v tůních bude voda," řekla Hoza.

Město si zadalo územní studii pro Červeňák, která navrhne jeho využití a vhodné úpravy. Ochranáři chystají další údržbové práce na konci jara nebo na začátku léta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

23.3.2021 19:09
Komárů není nikdy dost, proto je potřeba jim budovat nová líhniště.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist