https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-domazlicku-uhynul-kun-a-dva-jsou-nemocni-proveruje-to-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Domažlicku uhynul kůň a dva jsou nemocní, prověřuje to policie

8.11.2019 00:18 | BĚLÁ NAD RADBUZOU (ČTK)
Na soukromé koňské farmě v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku uhynul kůň a dva mají vážnější zdravotní problémy. / Ilustrační foto
Na soukromé koňské farmě v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku uhynul kůň a dva mají vážnější zdravotní problémy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Na soukromé koňské farmě v Bělé nad Radbuzou na Domažlicku uhynul kůň a dva mají vážnější zdravotní problémy. Majitelé se domnívají, že jim někdo něco závadného hodil do ohrady a otrávil je. Událost už vyšetřuje policie. Včera to řekl Karel Bobál ze záchranné stanice živočichů. Pět koní, mezi nimi závodní, chová v Bělé tři roky jeho dcera.
 

"Na místě dnes byli naši pracovníci z oddělení hospodářské kriminality. Nyní prověřují, zda nedošlo ke spáchání trestného činu," včera řekla mluvčí domažlické policie Dagmar Brožová. Počkají na výsledky pitvy, které by měly být v pátek nebo v pondělí.

"Ve středu zjistili, že jsou koně nějací špatní a než přijel veterinář, tak jeden uhynul a dva jsou pořád špatní. Buď je někdo krmil nějakým humusem, jako je plesnivé pečivo, nebo jim tam někdo schválně něco hodil," uvedl Bobál. Podivné podle něj je, že to odnesli právě tři koně, na nichž jeho dcera jezdí. Kůň, který uhynul, byl asi 20letý hafling, s nímž absolvovala westernové disciplíny. "Jsou to těžké, pěkné koně, klidné v povaze," řekl Bobál. Cena každého se může pohyboval kolem 30.000 Kč.

Dva nemocné koně včera znovu veterinář léčil injekcemi. "Ve středu řekl, že jim někdo musel něco podat," uvedl Bobál. Koně nemohou čerstvé měkké nebo plesnivé pečivo, ale jen tvrdé a suché. "Mohl tam někdo hodit něco otráveného, jako se to dnes děje v parcích," řekl. Uhynulého koně už odvezla firma Asavet Biřkov, veterinář tam udělá pitvu. Firma je zaměřena na sběr, svoz a zpracování živočišných odpadů.

Dcera už dříve dávala podnět na policii, protože do výběhu vstupoval muž z vedlejší vesnice a podle ní chtěl koně ukrást nebo pustit, řekl Bobál.

Farmě se věnuje parta mladých lidí, podle Bobála nemají s nikým problémy. "Celý rok dřou. Vybudovali nové stáje, přístřešky a toho sena, co museli nasušit," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

8.11.2019 17:24
Odpovědět
PB

Pavel Burak

11.11.2019 20:00
Koní je mi líto,ale co vím tak majitelka se moc nestará,koně v neděli utekli a kdoví kde byli a co sežrali,to ovšem PČR neřekla,hlavně že bude mediální hvězda a svádět vinu na místní,měla by si přiznat chybu a nesvádět to na druhé,není to první kůň co v její péči uhynul!!!!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist