https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jezere-milada-u-usti-jsou-nova-plovouci-mola.pro-odpocinek-ptaku-i-plavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jezeře Milada u Ústí jsou nová plovoucí mola. Pro odpočinek ptáků i plavců

28.7.2020 16:18 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Plovoucí molo pro distanční plavání návštěvníků
Plovoucí molo pro distanční plavání návštěvníků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na jezeře Milada u Ústí nad Labem jsou nová plovoucí mola. Některá jsou určena pro zahnízdění a odpočinek ptáků, další využijí pro oddech plavci. O umístění mol na jezero vzniklé zatopením hnědouhelného lomu informovala Hana Volfová, mluvčí Palivového kombinátu Ústí (PKÚ), který vodní plochu spravuje.
 

Podél jižního břehu je rozmístěno 16 mol. Blíže k Roudnické pláži jsou čtyři jednodušší pro odpočinek ptáků a osm s plůtky a boudičkami schovanými za rákosem pro klidné hnízdění rybáků. Poslední čtyři ekomola jsou dočasně umístěna na vodní hladině u jižní pláže, odkud budou později převezena k definitivnímu umístění na hladině jezera.

Návštěvníkům jsou k dispozici plovoucí mola v podobě desek, která jsou na různých místech jezera. Nejblíže je jedno u trmické pláže. Tam se také nyní budují přípojky elektřiny, vodovodu a kanalizace. Turisté se k parkovišti dostanou po krátké objížďce.

Plovoucí mola pro zahnízdění a odpočinek různých druhů ptáků
Plovoucí mola pro zahnízdění a odpočinek různých druhů ptáků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Plovoucí a příbřežní mola i ekomola vznikla v rámci projektu zaměřeného na rekreační území východ, ve kterém se také budují elektrické přípojky k jezeru. Žádáme návštěvníky jezera, aby na ekomola nevstupovali, co nejméně se k nim přibližovali a nerušili tak hnízdění ptáků," uvedl ředitel Palivového kombinátu Ústí Walter Fiedler.

Jezero se otevřelo veřejnosti před pěti lety a od té doby si získalo velké množství příznivců z řad turistů, sportovců, přírodovědců. Zázemí buduje státní podnik postupně. Příští rok budou hotové přípojky. V červnu vyhlásil PKÚ mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonickou soutěž, z níž má vzejít budoucí podoba okolí jezera.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2020 18:11
Palec hore!
Odpovědět
ig

28.7.2020 19:17
Dobrý nápad :-)
Odpovědět
va

vaber

1.8.2020 09:21
vodní ptáci si chtějí stavět hnízdo a plavci je ruší
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

2.8.2020 21:04
Super nápad. Nejen místní to ocení. Děkujeme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist