https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jih-moravy-se-podle-vyzkumu-dostavaji-nove-druhy-borelii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jih Moravy se podle výzkumu dostávají nové druhy borelií

21.4.2016 15:20 | BRNO (ČTK)
Samotný přenos boreliózy závisí zejména na pozitivitě klíštěte, na době přisátí a kvalitě imunitního systému napadeného člověka
Samotný přenos boreliózy závisí zejména na pozitivitě klíštěte, na době přisátí a kvalitě imunitního systému napadeného člověka
Na jižní Moravu se kvůli změnám klimatu a životního prostředí dostávají nové druhy borelií. Pětiletá studie prokázala výskyt druhu Borrelia spielmanii, do té doby v Česku nezaznamenaného. O výzkumu informovala společnost Elisabeth Pharmacon, která na něm pracovala s Ústavem biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.
 

Borelie jsou příčinou lymské boreliózy, což je špatně léčitelné onemocnění, zejména pokud je diagnostikováno v pozdější fázi. V Evropě jsou lidé infikováni nejčastěji druhy Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii nebo Borrelia afzelii. Studie na českém území prokázala také nárůst druhu Borrelia valaisiana.

Zjištění z výzkumu mají podle společnosti, která se zabývá vývojem diagnostických souprav, vážný dopad na DNA metody testování borelií u pacientů s podezřením na lymskou boreliózu. Některé používané metody prý nemusejí odhalit určitý druh borelie.

Společnost Elisabeth Pharmacon testuje v laboratoři klíšťata od roku 2008. V jednotlivých letech se výskyt borelií v klíšťatech lišil. Třeba v letech 2008 a 2012 bylo infikovaných klíšťat přibližně jen 17 procent, jindy jejich podíl stoupl až k 35 procentům. Samotný přenos infekce závisí zejména na pozitivitě klíštěte, na době přisátí a kvalitě imunitního systému napadeného člověka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist