https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jih-moravy-zaletli-pelikan-i-drop-nejvetsi-ptaci-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jih Moravy zalétli pelikán i drop, největší ptáci Evropy

26.7.2019 00:43 | BRNO (ČTK)
Ornitologové v Jihomoravském kraji hlásí pozorování vzácného pelikána bílého a dropa velkého, kteří patří k největším ptáků Evropy. / Ilustrační foto
Ornitologové v Jihomoravském kraji hlásí pozorování vzácného pelikána bílého a dropa velkého, kteří patří k největším ptáků Evropy. / Ilustrační foto
Ornitologové v Jihomoravském kraji hlásí pozorování vzácného pelikána bílého a dropa velkého, kteří patří k největším ptáků Evropy. Pelikán na Moravu přiletěl až z Izraele. V tiskové zprávě to uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.
 

Pelikána ornitologové pozorovali už začátkem července na Střední nádrži vodního díla Nové Mlýny, následně u rybníka Nesyt v Lednicko-valtickém areálu na Břeclavsku. Nyní se podle ornitologů opět zdržuje na Nových Mlýnech. "I přes jeho velikost není snadné ho zahlédnout, protože je plachý a lidem se vyhýbá," uvedl Šafránek.

Pelikán bílý je největším vodním ptákem Evropy. Hnízdí v deltách velkých evropských řek, jako je například Dunaj. Váží pět až 15 kilogramů a má rozpětí křídel až tři metry. Živí se rybami, které chytá do velkého zobáku s vakem. V České republice se objevuje velmi vzácně a většinou se dlouho nezdrží. Vyhledává rozsáhlé vodní plochy, kde jej nikdo neruší.

Dalším výjimečným ptačím návštěvníkem jihu Moravy v těchto týdnech je drop velký, který kdysi hnízdil i na Znojemsku. Nyní se zde objevuje pouze občas. "Jeho výskyt byl zjištěn asi před týdnem na poli pod Pohořelicemi. Je ale dost plachý. Je pravděpodobné, že se na jižní Moravě stále vyskytuje, ale nevíme teď kde," řekl Šafránek. Ornitologové proto vyzývají lidi, kteří tyto vzácné ptáky spatří, aby jim jejich výskyt oznámili.

Drop je velký stepní pták, který dává přednost polní krajině. Váží osm až 15 kilogramů, patří k nejtěžším létajícím ptákům na světě. Rozpětí má 210 až 240 centimetrů. Ještě v 70. letech minulého století se počet dropů na Znojemsku odhadoval na 40 jedinců, po roce 1996 byl však zaznamenán jediný případ hnízdění. Je ohrožený především změnou ve skladbě pěstovaných rostlin, intenzivním využíváním ploch, které se dříve nechávaly ladem, likvidací hnízd zemědělskou technikou či rušením. Hnízdí ale v sousedním Rakousku, z něhož by se mohl rozšířit zpět na Moravu.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JJ

Josef Jakubů

28.7.2019 00:29
Dropa velkého jsem na jižní Moravě viděl a to dost zblízka, ale je to tak 8 let. Jednoho, nedaleko frekventované silnice, na rozlehlém lánu. Stál na jedné noze a nejspíš meditoval, jelikož se skoro nehýbal.
Odpovědět
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist