https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihlavsku-zahynula-mladata-orla-nekdo-skacel-strom-s-hnizdem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Jihlavsku zahynula mláďata orla, někdo skácel strom s hnízdem

15.5.2019 08:40 | JIHLAVA (ČTK)
Orel mořský nalezený na Třebíčsku. Analýza u něj prokázala otravu karbofuranem.
Orel mořský nalezený na Třebíčsku. Analýza u něj prokázala otravu karbofuranem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U Kostelní Myslové na Jihlavsku zahynula dvě mláďata kriticky ohroženého orla mořského, protože někdo pokácel strom s jejich hnízdem. Úhyn orlů prověřuje policie, která dostala od ochránců přírody oznámení o nálezu 11. května. Vyplývá to z údajů, které včera poskytla Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické a policie.
 

"Mladí orli mořští se zabili pádem z výšky. Někdo pokácel jen tento jediný strom," uvedla Hlubocká, která se psy pátrá po otrávených nástrahách a zvířatech, jež v důsledku toho uhynula.

Uhynulá mláďata orlů byla podle policie v lese poblíž Kostelní Myslové, policisté místo prohledali. "Případ prověřujeme pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami," řekla mluvčí krajské policie Jana Kroutilová.

Uhynulého dospělého orla a dvě mláďata našli lidé na Vysočině také v polovině dubna, uhynuli u obce Jamné na Jihlavsku. Odborníci v tomto případě potvrdili, že dravci byli otráveni zakázaným karbofuranem.

Z 12 mrtvých orlů mořských nalezených v Česku za letošní první čtyři měsíce podle Hlubocké prokázala analýza otravu karbofuranem u devíti. Podotkla, že orli mořští nemají přirozeného nepřítele, ohrožuje je jen člověk. Případy otrávených zvířat jsou podle Hlubocké v celé republice. "Na Uherskohradišťsku jsme na jedné lokalitě vypátrali celkem deset nálezů s podezřením na otravu," uvedla. Dodala, že na vyšetřování všech uvedených případů pracuje policie

Psí jednotka České společnosti ornitologické navštěvuje preventivně důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení. Vyjíždí i k případům na žádost policie a jiných institucí a k případům ohlášeným lidmi, uvedla Hlubocká. Z loňských 54 zabitých ptáků bylo 43 dravců, mezi nimi šest orlů mořských. Od letošního ledna do konce dubna bylo nalezeno 45 zabitých ptáků, z toho 29 dravců.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

15.5.2019 10:06
A co ti orli vlastně dělají, že leží tolika lidem v žaludku?
Odpovědět
mr

15.5.2019 11:33 Reaguje na
Žerou maso, i když většinou sbírají zdechliny.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

15.5.2019 11:37 Reaguje na
No, mají mindrák a takto si posilují sebevědomí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist