https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-jihu-keni-vesnicane-zabili-v-narodnim-parku-sest-lvu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na jihu Keni vesničané zabili v národním parku šest lvů

15.5.2023 10:40 | NAIROBI (ČTK)
Keňská ministryně cestovního ruchu Peninah Malonzaová v březnu označila konflikty mezi lidmi a volně žijící zvěří za největší výzvu při ochraně přírody. Kromě lvů a dalších šelem jsou v Keni nejčastěji hlášeny střety člověka se slony.
Keňská ministryně cestovního ruchu Peninah Malonzaová v březnu označila konflikty mezi lidmi a volně žijící zvěří za největší výzvu při ochraně přírody. Kromě lvů a dalších šelem jsou v Keni nejčastěji hlášeny střety člověka se slony.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vesničané v národním parku na jihu Keni v sobotu zabili šest lvů, kteří před tím napadli jejich stáda. Informovala o tom agentura Reuters, podle které je to další špatná zpráva pro cestovní ruch, který je jedním z pilířů keňského hospodářství.
 

"Bohužel to není ojedinělý incident," uvedli ochránci přírody z organizace Kenya Wildlife Service (KWS). Podle nich bylo za poslední dva týdny zabito podobným způsobem už deset lvů.

Šest lvů vesničané v národním parku Amboseli zabili v sobotu poté, co šelmy zaútočily na jejich stádo koz a psa v blízkosti chráněné přírodní oblasti, uvedla KWS. Organizace dodala, že se její zástupci následně setkali s místními a snažili se s nimi najít řešení opakovaných konfliktů se zvířaty z národního parku. Ředitel KWS Erustus Kanga uvedl, že je důležité najít rovnováhu mezi potřebami místních komunit a ochranou volně žijících zvířat. Podle agentury Reuters se ale konkrétní řešení na schůzce nalézt nepodařilo.

Keňská ministryně cestovního ruchu Peninah Malonzaová v březnu označila konflikty mezi lidmi a volně žijící zvěří za největší výzvu při ochraně přírody. Kromě lvů a dalších šelem jsou v Keni nejčastěji hlášeny střety člověka se slony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.5.2023 12:43
No jasně, má-li si vybrat lvi nebo on....
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.5.2023 13:03 Reaguje na Slavomil Vinkler
1**
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.5.2023 19:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
uvažování kdo z koho nikomu neprospěje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.5.2023 19:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vysvětlete to tomu lvovi, že když jim zabije ty krávy, tak třeba zemřou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.5.2023 06:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
haha, jste vtipný asi tak, jako pitlák, který si sedne před slona a ukecává ho aby pustil kly, protože nemá na benzín do auta, kterým za ním přijel.
Odpovědět

Viktor Šedivý

21.5.2023 19:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Naopak. Kdo o tom přestane uvažovat, ten končí.

Odpovědět

Viktor Šedivý

15.5.2023 21:32
"snažili se s nimi najít řešení opakovaných konfliktů" ?
Proč?
Vesničané už ho našli.
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.5.2023 11:33 Reaguje na Viktor Šedivý
Co a kdo mi překáží, tak to/ho mám zabít? Díky za návod :)
Doufám, že to učíš i svoje děti. Lze tedy pak, logickou úvahou, dojít k tomu, co tě v budoucnu čeká :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2023 20:53 Reaguje na Anyr
Ne. Vysvětlím tamní situaci,anyr. V Africe je zabití lva přírodní zákon pro přežití. Bez zabití lva se muži ani nedohodnou, kdo z nich se stane náčelníkem, kmen se rozpadá a lidé odcházejí z Afriky. Je tu vidět, že i lví jsou přemnožení a chovají se jen pro potřeby turistických příjmů, které zelení přece obvykle nemívají rádi. Ale místo toho, aby lvi lovili gazely v parku, jdou na kozy vesničanů, kteří s rezervacemi nemají co do činění a žádné výhody jim z nich neplynou;-)
Odpovědět
Sl

Slovan

17.5.2023 13:21 Reaguje na Jarka O.
"Děti, děti, rychle, pojďte se podívat, blbost kvete! Nejvíc kytiček najdete u Jarky!"
Jako tradičně nevíte a ani netušíte. Jste ve všem absolutně mimo.
To, co popisujete o zabíjení lvů byla tradice Masajů. A tahle tradice, dá-li se to tak nazvat, je dnes mrtvá. Evidentně se ale díváte na Afriku jako na místo divochů - smutné.

Malá rada. Podívejte se na mapu dané oblasti (https://biglife.org/images/where-we-work/project-map-3-1500w.jpg)
Incident se stal na skupinovém ranči Mbirikani (co jsou ty skupinové ranče, viz. níže) severně od Amboseli (nikoli teda v NP), který se nachází přesně mezi Amboseli a NP Chyullu Hills, který následně přímo navazuje na NP Tsavo West. Jedná se tedy o jedno z nejdivočejších míst celé Keni - celková rozloha chráněné oblasti jen v Keni bude určitě v řádu desítek tisíc km2 (plus za hranicemi Tanzanie). Mbirikani prochází migrační koridor, takže je možné, že se ta skupinka lvů přesouvala.

Je pro mě záhadou, proč se tedy vytváří po celé Africe různé komunitní rezervace, když jim z té ochrany přírody nic neplyne. Jestli ono to nebude jinak...
K přemnoženým lvům nemám co dodat. Snad jen návrat na úplný začátek mého příspěvku.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.5.2023 19:24 Reaguje na Slovan
V jižní Keni je samozřejmě řeč o Masajích. A jak vy víte, že je ta tradice je mrtvá. Evidentně ne. Určitě mají rituálů celou řadu podle regionu, zuby z šelem zdobily a stále zdobí bojovníky a náčelníkem se stává jeden ze starších, bohatých, tzn. má největší stádo. O domorodcích z okolí rezervací vám už jednou povykládal Hunter. Nezmohl jste se ve styku s realitou z té vaší bubliny na slušnou reakci, máte se slušností vůbec problémy. Já pouze vím, že rezervace mají různý vliv. Buď ti lidé smí žít v parcích a stávají se zaměstnanci turistického průmyslu, můžete se na ně za peníze chodit dívat například, nebo živoří za hranicí parků, nebo kmen zaniká a oni odcházejí do měst. Těch vlivů je samozřejmě více, toto jsou příklady. Taky evidentně máte problém se čtením článku. Píše se tu o důležitosti lvů pro turistické zisky. Za další, že to není poprvé, a lvů bylo zabito dost, a vypadá to, že hlavní důvod je, že lvi nezůstávají v parcích pro turisty, nýbrž chodí lovit stáda za hranicemi parků. Je jich tedy mnoho. Napsal jste to ostatně i vy! Taky asi bude problém s administrativou. Vzhledem k tomu, že si zrovna vy, který se cítí povolán rozhodovat o tom, jak mají afričani chránit, dovolujete mě vinit z nadřazenosti těm lidem, nebudu už na vaše debilní příspěvky reagovat. I teď očekávám pouze reakci ve stylu:" Přece bys soudružko nevěřila vlastním očím!" Nazdar
Odpovědět
Sl

Slovan

18.5.2023 09:07 Reaguje na Jarka O.
Protože kdyby ta jejich tradice byla živá, nemohl by třeba v tom Amboseli a jeho širokém okolí klesnout počet zabitých lvů o 97%? Tradice se mění a netýká se to pouze Afriky a Masajů.
S Hunterem jsem se nezmohl na slušnou reakci pro vás, vy realito. Což mě ovšem nepřekvapuje.
Popírám snad význam lvů pro turistický ruch? Ne, nepopírám. Je to nesmírně atraktivní zvíře, stejně jako sloni, nosorožci, žirafy, levharti... ta o co se to zase snažíte?
Nebylo to poprvé ani naposledy, kdy se něco podobného stalo, nicméně to fakt neznamená, že lev je přemnožený (kde že jsem to napsal?). Lev má v Amboseli a okolí stabilní populaci mj. právě díky dobré práci ochranářů v oblasti a tomu, že komunitní rezervace v okolí NP fungují. Že místní jsou schopni nejenom pochopit význam lvů a jiných divokých zvířat, ale že jsou schopni je i aktivně chránit. Ojedinělé incidenty na tom nic nemění. Na místě nebyli první ochránci ze Západu, nýbrž komunitní strážci!
Já se opravdu necítím ničím povolán. Pouze tu Africkou ochranu přírody aktivně a pravidelně sleduji. A pokud někdo napíše "Vysvětlím tamní situaci" a pak napíše blábol roku, tak si prostě rýpnout musím, uražená Jarko.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.5.2023 09:27 Reaguje na Slovan
A proč jste se nepodíval, na koho jsem reagovala. Na anyr a jeho blábol roku, což se mu stává minimálně 100x za jeden rok. Jeho jste nezkritizoval. A dala jsem tam smajloša. Berete to moc vážně, vy si myslíte, že si myslím, že vesničani migrují z Afriky, protože si nesmí zabít lva? Ale jinak by vám trochu úcty k jejich životním potřebám neuškodilo. Trošku matiky: Když se zabije o 97% méně lvů, co to odhadem udělá s jejich populací? Šak píšete, malá rezervace, 180-200 lvů, jak pěkné. No jak pro koho.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.5.2023 12:47 Reaguje na Jarka O.
Anyr nevysvětloval tamní situaci...
To, že jste tam dala smajlíka na konec znamená, že jste to nemyslela vážně nebo co?
A jaké životní potřeby máte na mysli? Pokud nechceme, aby se ta stále divoká krajina zničila, musí tam být nějaká regulace např. u počtu hospodářských zvířat v okolí přírodních rezervací a zákaz jejich pasení uvnitř nich.
Udělá to jednu věc - místní populaci lvů nebude hrozit vyhubení. Lvi a jiná zvířata žijí i mimo samotné rezervace nebo migrují jinam. A zde jsem zase u toho, jak důležité je mít v okolí jádrových rezervací třeba ty komunitní, které slouží mj. jako biokoridory a kde se pracuje s místními lidmi. Je to důležité a má to výsledky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.5.2023 13:07 Reaguje na Slovan
Trochu vážně, trochu nevážně. Človíčku, co je asi životní potřeba. Potraviny = stáda. Musí být rovnováha, vy nadržujete líným lvům, já životu lidí. Pokud jim administrativa nenaslouchala, když tvrdili, že lvi žerou jejich zdroj obživy, tak je to trochu arogantní a jen v zájmu někoho, kdo tam nežije. Tak si holt muži vzpomněli na své tradice.
Odpovědět
Sl

Slovan

18.5.2023 18:42 Reaguje na Jarka O.
Potraviny = stáda… hm, takže nic jiného než maso neexistuje. Zajímavá teorie, leč velice chybná.
Já opravdu nenadržuju lvům, ostatně každý kdo přijde o své zvíře v důsledku zabití divokým zvířetem dostane zvíře nové. Tak to kolem toho Amboseli je nastaveno a je to jeden z důvodů, proč se tam radikálně snížilo to zabíjení. Podobná politika funguje i jinde a také velice úspěšně.
Prostě si řekněme narovinu, že vám je úplně buřt jaká tam bude krajina a co tam bude žít za půl století, zatímco mě ne. V Africe je stále krásná a divoká příroda a já bych fakt nerad, aby se z toho stala zničená krajina podobná té naší (až na pár vyjímek), když je možné to zachovat pro budoucí generace. V tom je mezi námi naprosto zásadní rozdíl. Pro vás není lev nebo slon nic jiného, než “nepřítel” zemědělců stejně jako u nás vlk.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2023 06:52 Reaguje na Slovan
Nová zvířata nebrat nebo se z toho zblázníš!,řekl by Smoljak v Jáchyme,... a měl by pravdu. Ale moment, takže někde v té krajině se chovají stáda na náhradní zvířata? A to není ničení krajiny a důkaz přemnožení lvů, kteří slouží jen turistice bohatých? A lidi nesmí levné a jednoduše regulovat počet lvů? Přírodní lidi je neregulují nad míru, to si pište. Zabíjí ty, kteří se vrátí k její ch stádům. O tom mluvím, vy zarytý hledači nepřátel.
Odpovědět
Sl

Slovan

19.5.2023 13:03 Reaguje na Jarka O.
Já už na tuhle diskuzi fakt už nemám sílu... co je moc, je moc.
Tohle taky myslíte vážně jenom napůl? Trošku se v tom ztrácím.

Ono je to strašně jednoduché. Škodlivé je nadměrné množství chovaných zvířat, které způsobuje nadměrné spásání biotopu. Proto se v komunitních rezervacích chová omezené množství zvěře a pokud majiteli jakýkoli predátor zabije třeba kozu, majitel dostane novou. Jak je vidět, funguje to velice dobře. Díky tomu lidé přestali lvy likvidovat ve velkých počtech, což naláká turisty, kteří těm lidem přinesou i další možnosti obživy. Současně jim ochranářské organizace zabezpečují i např. lepší zdravotní péči, možnost se vzdělávat, učí je novým způsobům podnikání a zemědělství apod. Pokud to funguje jak má, spokojení jsou jak ochránci přírody tak místní komunity, které díky ochraně přírody mají často možnosti, které lidé mimo chráněná území ani nemají. A v okolí Amboseli to evidentně funguje jak má, stejně jako na mnoha jiných místech, což vás evidentně hrozně štve... a mě dělá spokojeným.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2023 13:26 Reaguje na Slovan
Nechme Afriku. Na závěr: Na Safari jsem byla 2x, 10 let po první návštěvě jsme viděli lvy každý den a bylo to překvapení, protože při první návštěvě tomu tak nebylo. Ale ještě větší překvapení byli průvodci otrávení lvy a turisty obdivujícími lvy. "Lvi, zase lvi, proč všichni turisti chtějí vidět jen lvy." Ubezpečila jsem je, že my ne. V JAR řeší lvy jinak než zabitím (možná oficiálně nebo neoficiálně střílí, to nevím), převážejí je hlavně do obor a jiných regionů. I to někdy bude mít své meze.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2023 13:28 Reaguje na Jarka O.
Hlavně je to o penězích, ne o pochopení nebo domluvě. Bohužel pro vsechny!
Odpovědět
Hu

Hunter

22.5.2023 10:30 Reaguje na Jarka O.
No on Slovan tu realitu poněkud přibarvuje po ochranářsku na růžovo, taky není divu u někoho, kdo až hystericky adoruje ochranáře. BLF neposkytuje krávy a kozy jako náhradu za ty zabité (taky kde by ty krávy furt BLF bral), vyplácí finanční kompenzaci za určitých podmínek (nesmí být zabit žádný predátor), která nekryje 100% ceny. Jak moc ta tradice je mrtvá předvedli myslím místní celkem názorně :-). Amboseli neznám, ale historicky to bylo nejdřív Maasai Game Reserve, kteréžto území mělo Masajům zaručit původní způsob života, tedy pastevectví a kočování. Jenže s nástupem ochranářského byznysu se Masajům postupně snižovala rozloha území, přístup k vodě atd., což vedlo k velkým protestům. V podstatě to vede k degradaci původního způsobu života těchto lidí. Masajové zásadně neloví zvěř, nehospodaří zemědělsky, dobytek je pro ně alfa omega přežití. Dodnes si drží odmítavý postoj k civilizaci,s vyjímkou těch, co mají přímý kontakt s vymoženostmi západního světa. To je ta odvrácená strana tzv. ochrany přírody.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.5.2023 10:54 Reaguje na Hunter
1*. Díky, že jste napsal. Doufám, že jste uzdravený, měla jsem skoro strach, aby levhartí kousnutí nemělo nějaké horší následky. Tak snad ne. O Africe mám asi taky zkreslené informace, ale bořit jim způsob života a pak stavět podle evropských apod. pravidel nebude tak nějak ono. Mějte se!
Odpovědět
Hu

Hunter

24.5.2023 06:32 Reaguje na Jarka O.
Děkuji :-).
Odpovědět
Sl

Slovan

30.5.2023 12:00 Reaguje na Hunter
Opožděná reakce od nás obou, přesto ještě krátce zareaguji.
"Adoruji" všechny ty, kteří mají úspěchy v ochraně přírody. Big Life je evidentně v té oblasti Keni má, tak proč to neuznat? Jenom proto, že to jsou ti "špatní ochranáři"? Dneska vám ti samí ochranáři zachraňují i lovecké koncese po celé Africe! Organizace založená před 3 roky se jmenuje Conserve Global, zakladateli jsou 2 ochranáři z nichž jeden je bývalý ředitel ochrany v African Parks (později ředitel v Conservation International) a druhý např. úzce spolupracoval na projektech s Flora & Fauna International. Všechno to jsou přední ochranářské organizace, dvě z nich celosvětové, jedna africká. A já s nimi souhlasím - raději ať se ta místa za každou cenu zachovají v přirozeném stavu, než aby je lidé zničili neudržitelným způsobem hospodaření.

Já osobně jsem přesvědčen, že bez nějakých omezení by to prostě nešlo. Jestli je vám líto Masajů že nemohou pást svá stáda přímo v Amboseli, pak by mě zajímalo, zda soukromí majitelé loveckých rančů nebo rezervací ve "vaší" JAR také poskytují půdu k pastvě hospodářských zvířat lidí v jejich okolí. Pokud ne, pak pouze kážete vodu, ale sám pijete víno.
Odpovědět
Hu

Hunter

30.5.2023 18:49 Reaguje na Slovan
Napsal jsem vám sáhodlouhý příspěvěk jako reakci, ale bohužel to nešlo uložit. Tak snad někdy jindy. Jinak v JAR Masajové nejsou a na soukromých pozemcích by ano dobytek nepásli. Pro klienty zařizujeme lovy např. v Namibii, Tanzanii, Zimbabwe atd., takže Afriku znám docela dobře. Nic proti BLF, metoda platit za škody způsobené preátroy je trefit hřebíček na hlavičku, jen se to nesmí přeháňět.
Odpovědět
Hu

Hunter

30.5.2023 18:49 Reaguje na Slovan
Napsal jsem vám sáhodlouhý příspěvěk jako reakci, ale bohužel to nešlo uložit. Tak snad někdy jindy. Jinak v JAR Masajové nejsou a na soukromých pozemcích by ano dobytek nepásli. Pro klienty zařizujeme lovy např. v Namibii, Tanzanii, Zimbabwe atd., takže Afriku znám docela dobře. Nic proti BLF, metoda platit za škody způsobené preátroy je trefit hřebíček na hlavičku, jen se to nesmí přeháňět.
Odpovědět
Sl

Slovan

15.5.2023 21:38
Populace lvů v Amboseli je 180-200. Na tak malou rezervaci je to pěkné (necelých 400 km2). Samozřejmě to odráží i vysoké stavy jejich kořisti, která se v Amboseli nachází.
Tento problém se podcenit nesmí. Naštěstí má samotný stát snahu to řešit a v oblasti se nachází i několik ochranářských organizací, takže věřím, že se to bude jen zlepšovat.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.5.2023 10:38 Reaguje na Slovan
No, populace 200 lvů natlačená na 400 km2 asi není to pravé ořechové, to je jeden lev na 2 km2 :-). A pokud letos díky minimálním srážkám v období březen duben většina kořisti odmigrovala, tak to pak končí takto (HWC).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.5.2023 21:51
Rád bych se do Amboseli podíval. Ale už to asi nedám. Proto vzpomínám na Tsavo .
Odpovědět
HH

H H

16.5.2023 05:31
Zajímavé, že ten incident, popisuje tento článek dost odlišně nežli třeba zde: https://news.sky.com/story/six-more-lions-speared-to-death-by-kenyan-herders-just-days-after-one-of-the-countrys-oldest-lions-was-killed-12881244
Obzvláště tato pasáž:
Richard Bonham, výkonný předseda Big Life Foundation Kenya, o sobotním incidentu (13.května 2023) řekl: „Strážci se pokusili odehnat skupinu devíti lvů poté, co zaútočili na kozy a psa ve vesnici, ale šest lvů odmítlo odejít. Na místo dorazila policie, veterinář a zástupci z Kenya Wildlife Service a bylo rozhodnuto, že zbývající lvi by měli být drženi v areálu až do příští noci, aby mohli bezpečně odejít ve tmě. V průběhu dne se dav naštvaných vesničanů dál hromadil a napětí se přelévalo. Nakonec desítky lidí prorazily plot a nabodly na oštěpy všech šest lvů. Mnoho členů davu bylo ozbrojeno a jakýkoli zásah KWS, keňské policie nebo ochranářů z Big Life by riskoval eskalaci extrémně nestabilní situace a téměř jistě by vedl ke zranění nebo smrti lidí. I když se nám ulevilo, že nedošlo k žádnému zranění lidí, tento izolovaný, ale tragický incident je drsným příkladem výzev při zajišťování koexistence mezi lidmi a volně žijícími zvířaty.“
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.5.2023 08:12 Reaguje na H H
Toto je ekolist. Zde se píše ekologisticky. Objektivita zde asi nemá místo.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.5.2023 08:32 Reaguje na H H
Předběhl jste mě. Po včerejším hokeji jsem se také podíval na vyjádření právě organizace Big Life, které tak trošku vrhá jiné světlo na celý případ, než tento neskutečně zjednodušený článek.

- Zaútočila skupinka 9 nedospělých lvů.
- Komunitní strážci této organizace dokázali tuto skupinku lvů odehnat. Lvi se během toho přesunuli do oploceného sídla organizace Big Life.
- 3 z těchto 9 lvů poté dokázali komunitní strážci odehnat mimo sídlo.
- Zbývajících 6 lvů zůstalo během noci v areálu.
- Ráno dorazili lidé od Kenya Wildlife Service spolu s veterinářem z Tsava, aby posoudili možnost přesunu těchto 6 lvů.
- Bylo rozhodnuto, že se počká ještě další noc, protože by zvířata mohla odejít sama.
- Během dne se však kolem sídla začali shromažďovat někteří ozbrojení vesničané. Prorazili plot a už všichni víme co se stalo.

Je to sice smutné, ale Big Life zároveň dodává, že od roku 2003 kdy v místě působí se počet zabitých lvů vesničany snížil o 97%! Během 1,5 roku před zahájením činnosti Big Life zabili vesničané 31 lvů - během 20 let působení této organizace pouhých 13 (s těmito 6 lvy 19).
Incident se odehrál na skupinovém ranči Mbirikani severně od Amboseli. Ranče v Keni jsou vlastně jednou z forem komunitní rezervace (nemají tedy nic společného s ranči z JAR), kde místní lidé společně vlastní právo k půdě. Udržuje se tam dohodnutá úroveň hospodářských zvířat (dlouhodobě stabilní a neohrožující biotop). Díky tomu jsou tyto ranče třeba migračními koridory. Divoká zvířata se na těchto pozemcích pravidelně vyskytují. Nicméně ačkoli je tam nastaven dlouhodobě udržitelný počet hospodářských zvířat, každý vesničan má svá vlastní zvířata, která mu patří. Tím, že ti lvi byli částečně "drženi" za plotem a vesničanů byli nakonec desítky, tak podle mého vznikl prostý davový efekt. Kdyby se komunitním strážcům povedlo vyhnat všech 9 lvů a ne 3, pravděpodobně by se nic nestalo. Místní by dostali nová zvířata a bylo by pravděpodobně vyřešeno. Ničemu určitě nepomohlo ani silné sucho, které tu oblast zasáhlo.
Předseda skupinového ranče Mbirikani již vydal prohlášení, ve kterém tento incident odsuzuje.

Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2023 09:06 Reaguje na H H
1*. Stateční vesničani.
Odpovědět
Anyr

Anyr

16.5.2023 11:36 Reaguje na Jarka O.
Ty jsi prostě výmaz socialismu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2023 11:43 Reaguje na Anyr
Možná jsem keňská vesničanka, výmaze.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

16.5.2023 16:25 Reaguje na Jarka O.
molodci-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2023 17:43 Reaguje na Anyr
Když chtějí vesničanům řídit život lidé z měst a nebo dokonce cizinci, tak je otázkou času, kdy si moc převezmou zpět do svých rukou. Tiše a nenápadně to dopadne stejně i u nás, protože zoufalí lidé konají zoufalé činy i za cenu trestu. Víte jak končí
u chovatelů holubů a drůbeže kuny? A víte jak dravci uvízlí a dolámaní v ochranných sítích nad výběhy
drůbeže? Tiše, beze svědků a vychvalování už příště
škodit nebudou. Pak jsou tu ale taky pitomci, kteří
odnesou chyceného potkana kilometr za ves a ten je
"doma" dříve, než oni. Tipuji, že tak konáte i vy!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist