https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kamennem-vrchu-v-brne-vznikne-chodnicek-ma-chranit-vzacne-koniklece
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Kamenném vrchu v Brně vznikne chodníček, má chránit vzácné koniklece

14.3.2023 01:04 | BRNO (ČTK)
Koniklec velkokvětý
Koniklec velkokvětý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V přírodní rezervaci Kamenný vrch v Brně vznikne zhruba za tři miliony korun dřevěný chodníček, který má ochránit okolo kvetoucí vzácné koniklece. Do rezervace denně při vlídném počasí chodí až 2000 lidí a vyšlapávají cesty, které chráněné koniklece ničí. ČTK to řekl Vilém Jurek z organizace Rezekvítek, která se o lokalitu stará a o víkendu tam uspořádala tradiční exkurzi. Podle Jurka je v místě asi 62 000 trsů konikleců velkokvětých a dvacítka trsů konikleců lučních, v posledních letech bylo vlivem pohybu lidí v lokalitě zničeno asi 5000 trsů.
 

Rezekvítek pořádá exkurze každý rok už desítky let, výjimkou byly roky 2020 a 2021 kvůli covidové pandemii. "Ukazujeme zájemcům, jak to funguje v přírodní rezervaci, a snažíme se jim vysvětlit naše zásahy, že vyřezáváme křoviny a stabilizujeme plochy, protože koniklece potřebují co největší osvit slunce," uvedl Jurek.

Organizace do místa také vysílá hlídky, v dobrém počasí tam totiž denně projde 1000 až 2000 lidí. "Ta nejvíce frekventovaná část je devastovaná lidmi. Chodí tam čím dál víc směrem do koniklecových ploch, postupně vyšlapávají cesty a ničí je. Každý rok je to o nějaký kus," řekl Jurek.

Proto by letos měl vzniknout dřevěný chodníček dlouhý asi 250 metrů, který uspěl mezi návrhy v participativním rozpočtu města. Lidé posílají městu návrhy a Brňané hlasováním rozhodují o těch nejúspěšnějších, které město zrealizuje. Chodníček je jedním z nich. "Potřebujeme cestu stabilizovat. Doufáme, že když tam bude chodníček, lidé nebudou brouzdat po celé rezervaci. Bude tam také zábradlí a vyhlídky a upozornění," řekl Jurek.

Podle něj se za posledních deset let ukázalo, že počty trsů konikleců se drží kolem 60 000. "Je to ale tím, že neustále otevíráme a obnovujeme stepní plochy a objevujeme nová místa, na druhé straně na některých frekventovaných místech zase trsy zanikají, protože to tam lidé vyšlapou. Za rok 2021 bylo zničeno asi 5000 trsů," uvedl Jurek.

V Brně je kromě Kamenného vrchu více míst, kde koniklece rostou. "Je to také Stránská skála, Medlánecké kopce, Medlánecká skalka nebo Netopýrky v Komíně," dodal Jurek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

14.3.2023 10:54
Nejsem si jistý, jestli se z konikleců někdo nažere ...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.3.2023 18:50 Reaguje na Michal Uhrovič
To sice ne, ale něco se ušlape a kromě toho jako skalnička vypadá v zahradě moc hezky, tak proč si ji kupovat, když se dají zadarmo někde vyrýpnout.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist