https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-komine-teplarny-nedaleko-usti-se-vylihla-tri-sokoli-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na komíně teplárny nedaleko Ústí se vylíhla tři sokolí mláďata

11.5.2018 06:18 | TRMICE (ČTK)
Na ochozu komína teplárny v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem se vylíhla tři sokolí mláďata. V Trmicích byla budka na jednom z komínů umístěna v roce 2015. Už o rok dříve se vylíhla dvě mláďata na nedaleké skále. Loni sokolí pár vyvedl dvě mláďata. Samička se však stala obětí silného poryvu větru a zaměstnanci teplárny ji našli na zemi se zlomeným vazem. Podle ornitologa nezvládla své první letecké manévry. / Ilustrační foto sokola stěhovavého
Na ochozu komína teplárny v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem se vylíhla tři sokolí mláďata. V Trmicích byla budka na jednom z komínů umístěna v roce 2015. Už o rok dříve se vylíhla dvě mláďata na nedaleké skále. Loni sokolí pár vyvedl dvě mláďata. Samička se však stala obětí silného poryvu větru a zaměstnanci teplárny ji našli na zemi se zlomeným vazem. Podle ornitologa nezvládla své první letecké manévry. / Ilustrační foto sokola stěhovavého
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zdeněk Tunka / Národní park Podyjí
Na ochozu komína teplárny v Trmicích nedaleko Ústí nad Labem se vylíhla tři sokolí mláďata. Ornitolog je už okroužkoval. Populace sokola stěhovavého se může letos výrazně rozšířit, samice sedí na vejcích i na dalších průmyslových objektech na severu Čech. Včera o tom informoval mluvčí Skupiny ČEZ pro severní a střední Čechy Ota Schnepp.
 

Ornitolog Václav Beran určil i pohlaví mláďat. "Dva kluci a jedna holka se mají čile k světu a jsou už poměrně velcí. Co nevidět opustí budku a začnou se učit létat. Jejich okroužkování tak bylo opravdu za pět minut dvanáct," řekl.

Nasazování kroužků mladí dravci zrovna nevítali. "Zvláště samička nedovedla pochopit, proč já mám jen jeden snubní prsten a ona musí mít na pařátech hned dva a ještě k tomu různě barevné a s čísly. Párkrát mě tak klovla," poznamenal zoolog ústeckého muzea Beran.

Od ledna 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže elektrárny v Tušimicích umístěna první kovová sokolí budka v České republice, se již na stavbách Skupiny ČEZ podařilo odchovat 52 sokolích mláďat. Další sokoli se vylíhli třeba v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova.

Se zahnízděním v elektrárenských lokalitách dravci letos otáleli kvůli silným březnovým mrazům. Koncem dubna se vylíhli první v Trmicích, další samice sedí na vejcích na ochozu elektráren v Ledvicích a Prunéřově.

V Trmicích byla budka na jednom z komínů umístěna v roce 2015. Už o rok dříve se vylíhla dvě mláďata na nedaleké skále. Loni sokolí pár vyvedl dvě mláďata. Samička se však stala obětí silného poryvu větru a zaměstnanci teplárny ji našli na zemi se zlomeným vazem. Podle ornitologa nezvládla své první letecké manévry. "Nechali jsme ji preparovat a v současné době již zaujímá čestné místo v naší sbírce fauny Ústeckého kraje," uvedl Beran.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

11.5.2018 14:15
Cit.:"Samička se však stala obětí silného poryvu větru a zaměstnanci teplárny ji našli na zemi se zlomeným vazem. Podle ornitologa nezvládla své první letecké manévry." - jo, tak takové pohádky nechť pan ornitolog vypráví těm, co "žerou seno". Polozvletný sokol si určitě ve větru jen tak zlomí vaz. Zabít nebo zmrzačit se může leda mláďě, jež není ještě dostatečně opeřené, a to zase nezkouší ještě ani poskakovat ve větru. A ta, co začínají už poskakovat a později přeletovat krátké úseky v nejbližším okolí hnízda, už při případném pádu do hlubin jsou schopna někam doplachtit, aniž by došlo k jejich zranění.
K poraněním a úmrtím, však dochází, když takové ještě nevzletné mládě někdo vyplaší ve hnízdě. Nemýlím-li se, tak loni nějaká naše Tv ukazovala záběry, jak taková ještě nepřipravená k prvním vzletům mláďata právě ornitologové naprosto necitlivě chtěli kroužkovat. Dopadlo to nakonec tak, že jim tato vyskákala z hnízda a tím si způsobila zranění neslučitelná se životem. A nikdo mi nevymluví, že mladý sokol, jež se "stal obětí silného větru", nebyl ve skutečnosti nejspíše podobný případ, jako výše uvedená čápata.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist