https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kominu-elektrarny-v-ledvicich-se-vylihla-tri-sokoli-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na komínu elektrárny v Ledvicích se vylíhla tři sokolí mláďata

30.4.2019 00:20 | LEDVICE (ČTK)
Letošní mláďata před okroužkováním. / Na komínu elektrárny v Ledvicích na Teplicku se vylíhla tři sokolí mláďata. Jsou první, která letos ornitolog okroužkoval.
Letošní mláďata před okroužkováním. / Na komínu elektrárny v Ledvicích na Teplicku se vylíhla tři sokolí mláďata. Jsou první, která letos ornitolog okroužkoval.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ČEZ / e-chomutovsko.cz
Na komínu elektrárny v Ledvicích na Teplicku se vylíhla tři sokolí mláďata. Jsou první, která letos ornitolog okroužkoval. Mláďata kriticky ohroženého sokola stěhovavého se budou líhnout i na dalších výškových stavbách elektrárenské společnosti ČEZ v severních a středních Čechách. V tiskové zprávě o tom v sobotu informoval regionální mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp.
 

"Skupinu ČEZ lze bez nadsázky označit za největší hnízdiště sokola stěhovavého v České republice," uvedl ornitolog a zoolog ústeckého muzea Václav Beran. Do letošního roku na stavbách Skupiny ČEZ sokolí páry vyvedly podle něj 66 mláďat. "Jen v loňském roce se jich vylíhlo v severních Čechách deset a další čtyři ve středních Čechách," uvedl Beran. Kolik mláďat bude letos, si ale ještě netroufá odhadnout.

Sokolí mláďata.
Sokolí mláďata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | ČEZ / e-chomutovsko.cz

V budce elektrárny v Ledvicích se letos stejně jako loni vylíhla tři mláďata. Kroužkování nebylo plánované, ornitolog chtěl v elektrárně původně instalovat jen fotopasti. Nečekal, že mláďata budou nyní už tak velká. "Jsme rádi, že se našemu sokolímu páru daří," uvedl ředitel elektrárny Jiří Šinágl.

Podle něj v tomto období dbají pokynů ornitologů a snaží se sokoly nerušit. "To znamená, že po celou dobu zahnízdění jsou odloženy veškeré aktivity, které bývají spojené s výstupem na komín či jiné výškové objekty v jeho bezprostředním okolí, pokud by se ovšem nejednalo ohrožení provozu nebo bezpečnosti a zdraví zaměstnanců," dodal Šinágl.

První hliníkovou sokolí budku v republice ČEZ umístil v roce 2011 na ochoz chladicí věže elektrárny v Tušimicích na Chomutovsku, nyní má budky ve všech svých elektrárnách i třeba na komíně teplárny v Trmicích na Ústecku. Sokoli se v minulých letech vylíhli také na komínech rafinérie v Kralupech nad Vltavou, v areálu neratovické Spolany, v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova nebo také na komínech v pražských Holešovicích či Michli.

Sokol stěhovavý se dožívá až dvaceti let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech minulého století kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí se v Česku pohybovalo již zhruba dvacet párů. Dnes díky přísné ochraně žije na území ČR zhruba osmdesát párů sokola stěhovavého.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist