https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-konferenci-o-oceanech-ucastnici-oznamili-zavazky-za-20-miliard-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na konferenci o oceánech účastníci oznámili závazky za 20 miliard dolarů

5.3.2023 01:11 | PANAMA (ČTK)
Korálový útes v severozápadní části Havajských ostrovů
Korálový útes v severozápadní části Havajských ostrovů
Na konferenci Naše oceány, která se tento týden uskutečnila v Panamě, účastníci ohlásili přes 300 závazků a akcí ve prospěch ochrany moří. Celková hodnota oznámených opatření se blíží 20 miliardám dolarů (téměř 442 miliard korun), píše agentura AFP. Největší částku ohlásily v pátek Spojené státy.
 

Konference v Panamě se zúčastnilo na 600 delegátů z řad zástupců států, nevládních organizací i byznysového sektoru. "Dosáhli jsme nových 341 závazků, ze kterých vyplývá celková hodnota 19,978 miliardy dolarů," řekla na konci několikadenní konference panamská ministryně zahraničí Janaina Tewaneyová Mencomová.

Největší balík opatření oznámily v pátek Spojené státy. Washington chce dát na ochranu moří a oceánů zhruba šest miliard dolarů. Přes dvě miliardy dolarů mají jít na posílení odolnosti vůči klimatickým změnám mořského prostředí a lidských komunit žijících na pobřeží. Evropská unie oznámila opatření za bezmála 817 milionů eur, z nichž 320 milionů půjde na vědecký výzkum.

Konference Naše oceány byla poprvé svolána v roce 2014. Státy i nevládní instituce na konferencích jednají o ochraně životního prostředí oceánů, moří i pobřeží. Devátý ročník konference bude hostit v roce 2024 Řecko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.3.2023 07:58
600účastníků - jakou mají za sebou uhlíkovou stopu ?
Odpovědět
Pe

Petr

5.3.2023 14:12 Reaguje na smějící se bestie
Mají sedět doma a nestarat se o nic?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.3.2023 11:00
Slibem nezarmoutíš - jako vždy o ničem.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.3.2023 18:01
Je fajn, když se někdo rozhodne sáhnout do své peněženky a přispět na něco, co pokládá za smysluplné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist