https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-kontroverzni-svatyni-jasukuni-v-tokiu-se-objevilo-hanlive-grafitti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na kontroverzní svatyni Jasukuni v Tokiu se objevilo hanlivé grafitti

9.6.2024 00:13 (ČTK)
Policie v souvislosti s poničením svatyně prověřuje video z čínského internetu. Muž, který se na záběrech představí jako Iron Head (Železná hlava), kritizuje vypouštění vody do oceánu z poničené jaderné elektrárny Fukušima.
Policie v souvislosti s poničením svatyně prověřuje video z čínského internetu. Muž, který se na záběrech představí jako Iron Head (Železná hlava), kritizuje vypouštění vody do oceánu z poničené jaderné elektrárny Fukušima.
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Japonská policie pátrá po pachatelích, kteří nasprejovali hanlivý nápis na tokijskou svatyni zasvěcenou obětem druhé světové války, informovala stanice NHK. Vyšetřovatelé předpokládají, že graffiti se u kontroverzní svatyně Jasukuni objevilo v minulý pátek v noci. Video související s incidentem bylo zveřejněno na čínských sociálních sítích. Patrně se jedná o protest proti vypouštění radioaktivní vody z elektrárny Fukušima, uvedla policie.
 
Nápis "toilet" (záchod) byl nasprejován červeným sprejem na kamenný sloup před branou do svatyně a policii o něm podle NHK informoval kolemjdoucí v sobotu ráno. Policie v souvislosti s poničením svatyně prověřuje video z čínského internetu. Muž, který se na záběrech představí jako Iron Head (Železná hlava), kritizuje vypouštění vody do oceánu z poničené jaderné elektrárny Fukušima.

"Můžeme něco udělat s tím, když se japonská vláda rozhodne vypustit radioaktivní vodu do oceánu? Nemůžeme. Tak jim také ukážu nějakou barvu," říká muž na videu. Ten stejný člověk, s největší pravděpodobností čínské národnosti, později na videu močí na sloup, jenž následně poničí nápisem "záchod", informovala stanice NHK s odvoláním na představitele policie.

Úřady kvůli incidentu podle NHK a agentury Kjódó prověřují nejméně dva podezřelé. Muže, který ve videu vystupuje, a druhou osobu, která záběry natočila. Policie se rovněž domnívá, že pachatelé už Japonsko opustili.

Proti vypouštění radioaktivní vody z elektrárny Fukušima, kterou poničilo zemětřesení v roce 2011, se staví sousední země Japonska i například rybářské skupiny. Čína po první fázi vypouštění loni v srpnu zakázala dovoz veškerých japonských mořských plodů.

Svatyně Jasukuni je zasvěcena více než dvěma milionům Japonců, kteří padli ve druhé světové válce, a to včetně odsouzených válečných zločinců. Čína a Jižní Korea, které japonskou válečnou agresi ve 20. století zažily, svatyni Jasukuni vnímají jako symbol japonského militarismu. Obě země návštěvy svatyně kritizují a spatřují v nich nedostatek lítosti nad válečnými zločiny, píše AP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist