https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-loukach-u-kozmic-nasli-vedci-vzacneho-pavouka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na loukách u Kozmic našli vědci vzácného pavouka

20.12.2020 16:23 | OPAVA (ČTK)
Na Kozmických ptačích loukách stojí od listopadu „Pozorovatelna Petra Čolase”, na počest letos zesnulého ředitele ostravské zoo.
Na Kozmických ptačích loukách stojí od listopadu „Pozorovatelna Petra Čolase”, na počest letos zesnulého ředitele ostravské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Ostrava
Zoologové objevili v lokalitě Kozmických ptačích luk na Opavsku vzácného pavouka z druhu slíďáků. V Česku se zřejmě nikde jinde tento druh nevyskytuje. Běžnější je v zemích západní Evropy. ČTK o nálezu informoval Milan Řezáč z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.
 

"Skvělý nález se povedl českým zoologům letos v červnu. Byl však odhalen teprve nyní při zpracovávání získaného materiálu," řekl. Objeven zde byl podle něj ohrožený pavouk s latinským názvem Pardosa tenuipes, jenž byl doposud znám pouze ze zemí západní Evropy. "Tento vzácný slíďák ke svému životu potřebuje mokré osluněné louky s rozvolněnou vegetací v sousedství neznečištěných mokřadů. Takových biotopů je dnes kvůli špatnému hospodaření s vodou, ustoupení od tradičního obhospodařování luk a znečištění, především zemědělskými hnojivy, na našem území už jen velmi málo," uvedl.

Pavouk nemá český název. "České názvy jsou jen o pavouků, kteří se u nás vyskytují, či u těch nejznámějších," uvedla Helena Rothová z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Dodala, že je pravděpodobné, že v lokalitě se pavouk vyskytoval už dříve. Nyní se jeho populace díky příznivým podmínkám rozrostla. "Biotop Kozmických ptačích luk je unikátní. Potřebovali bychom více takových lokalit," řekla.

Kozmické ptačí louky jsou v soukromém vlastnictví. Firma, která je vlastní, se rozhodla ze svých zdrojů lokalitu revitalizovat. Obnovené louky s vybudovanými tůněmi od roku 2014 obývá stále více chráněných a ohrožených druhů, hlavně z řad ptáků, obojživelníků a hmyzu. Od listopadu 2019 se na loukách pasou i exmoorští ponyové, blízcí příbuzní původnímu divokému koni. "Právě návrat vody do krajiny podporovaný pastvou velkých býložravců vytváří na Kozmických ptačích loukách mozaikovitost krajiny a podporuje tak rozmanitost druhů," doplnil Řezáč.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

21.12.2020 16:42
Konečně se něčím přibližujeme bájnému Západu. :-)
Když tu nežije , tak je vlastně nepůvodním druhem ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist