https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-morave-spatrili-ornitologove-vzacne-sykorice-vousate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Moravě spatřili ornitologové vzácné sýkořice vousaté

26.1.2016 14:12 | PRAHA (Ekolist/ČTK)
Sýkořice je podobná sýkorám a její samci mají pod zobákem výrazný černý knír, podle kterého získala své zvláštní jméno
Sýkořice je podobná sýkorám a její samci mají pod zobákem výrazný černý knír, podle kterého získala své zvláštní jméno
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Čestmír Číhalík / Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO
Členové Moravského ornitologického spolku tuto zimu spatřili na Tovačovsku sýkořici vousatou, vzácného a chráněného pěvce. Zpozorovat tohoto ptáka se nepodaří každému, protože žije skrytě v hustém a nepřístupném rákosí.
 

Na střední Moravě se sýkořice vyskytují pouze v rákosinách rybníků u Tovačova na Přerovsku a v Záhlinicích u Hulína. Jejich vzácnost je podle ornitologů způsobena především nedostatkem vhodných mokřadů s porosty rákosu pro jejich život. V rákosinách rybníků u Tovačova je jich ale žije poměrně hojný počet, ornitologové jich napočítali až dvě desítky.

Sýkořice vousaté se podle ornitologů poznají podle světle žlutohnědého zbarvení a dlouhého ocasu. Křídla mají výraznější, černohnědá s bílým okrajem. Samci mají na rozdíl od samic světle šedomodrou hlavu a dlouhý černý vous od zobáku až na krk.

Živí se hmyzem a semeny rákosu. Své hnízdiště neopouští ani v zimě, jen občas se vydávají někteří jedinci na podzimní potulky při vyhledávání nových hnízdišť. Drobný pěvec se vyskytuje především v Rumunsku v deltě Dunaje, spatřit jej lze v rákosinách u mělkých jezer.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist