https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-nemeckou-dalnici-se-zabehli-buvoli-na-hodiny-ochromili-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na německou dálnici se zaběhli buvoli, na hodiny ochromili provoz

14.5.2018 05:11 (ČTK)
Na dálnici A 3 poblíž západoněmeckého Leverkusenu se v noci na dnešek zaběhla pětice buvolů (na obrázku). Dálnice A 3 patří k nejvýznamnějším v Německu a vede od nizozemských až k rakouským hranicím. Situaci, která se na ní vytvořila v noci, by však člověk čekal spíš v zemích jižní a jihovýchodní Asie, odkud domestikovaná forma asijského tura pochází.
Na dálnici A 3 poblíž západoněmeckého Leverkusenu se v noci na dnešek zaběhla pětice buvolů (na obrázku). Dálnice A 3 patří k nejvýznamnějším v Německu a vede od nizozemských až k rakouským hranicím. Situaci, která se na ní vytvořila v noci, by však člověk čekal spíš v zemích jižní a jihovýchodní Asie, odkud domestikovaná forma asijského tura pochází.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Patrick Schüller / www.bild.de
Na dálnici A 3 poblíž západoněmeckého Leverkusenu se v noci na dnešek zaběhla pětice buvolů. Policie a hasiči na místě zasahovali devět hodin a podle agentury DPA se tvořily kolony. Zvířata se podařilo odchytit až ráno, když je omámila veterinářka z kolínské zoologické zahrady.
 

Dálnice A 3 patří k nejvýznamnějším v Německu a vede od nizozemských až k rakouským hranicím. Situaci, která se na ní vytvořila v noci, by však člověk čekal spíš v zemích jižní a jihovýchodní Asie, odkud domestikovaná forma asijského tura pochází.

Hasiči a policisté se několik hodin pokoušeli vyhnat z vozovky mohutná zvířata, která pobíhala po dálnici mezi mimoúrovňovými křižovatkami Langenfeld a Leverkusen. Dopravní tepna musela být v obou směrech uzavřena. Až ráno se podařilo buvoly odvézt a dálnici opět uvolnit.

Pět zvířat, mezi nimi jedna kráva a dvě telata, podle úřadů v neděli pozdě večer uteklo z nedaleké louky a mezi nájezdem Opladen a křižovatkou Leverkusen vběhlo na dálnici.

S pomocí dvou nákladních automobilů, které stály v zácpě, a několika policejních vozů policie buvoly nejdřív obklíčila. Vyhnat z dálnice se je ale nedařilo. Naopak, někteří buvoli začali pobíhat mezi automobily.

Až přivolaná zvěrolékařka z kolínské zoo zvířata uspala; s pomocí jeřábu kolínských hasičů a za asistence místního farmáře se pak buvoly podařilo naložit a odvézt zpět na jejich louku, uvedla policejní mluvčí. Jeden býk se podle hasičů zaklínil do svodidel a musel být vysvobozen. Zranění ale neutrpěl.

Buvol domácí patří mezi nejdůležitější domácí zvířata zejména v tropických a subtropických oblastech. V Evropě se chová hlavně v Makedonii, Rumunsku a Maďarsku. Dosahuje hmotnosti až 900 kilogramů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist