https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-norskych-spicberkach-zabil-ledni-medved-cizince
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na norských Špicberkách zabil lední medvěd cizince

29.8.2020 00:37 | OSLO (ČTK)
Na odlehlém arktickém souostroví Špicberky, které se nachází přibližně 1300 kilometrů od severního pólu, žije podle oficiálních údajů z roku 2015 asi 1000 ledních medvědů.
Na odlehlém arktickém souostroví Špicberky, které se nachází přibližně 1300 kilometrů od severního pólu, žije podle oficiálních údajů z roku 2015 asi 1000 ledních medvědů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na norském souostroví Špicberky usmrtil v noci na pátek lední medvěd člověka. Informovala o tom agentura AP, podle níž bylo dalších šest lidí hospitalizováno, protože při útoku medvěda utrpěli šok. Zvíře bylo nakonec zastřeleno.
 

Lední medvěd zaútočil na tábořišti nedaleko největšího města souostroví Longyearbyenu kolem 04:00 SELČ. Napadený muž byl převezen do nemocnice, kde lékaři konstatovali smrt, uvedla místoguvernérka Sölvi Elvedahlová. Oběť zatím nebyla identifikována, podle úřadu guvernéra jde ale o cizince.

Medvěd, na nějž po útoku zahájili palbu další lidé v kempu, z místa zmizel. Jeho tělo bez známek života se později našlo na parkovišti poblíž letiště.

Na odlehlém arktickém souostroví Špicberky, které se nachází přibližně 1300 kilometrů od severního pólu, žije podle oficiálních údajů z roku 2015 asi 1000 ledních medvědů. Úřad guvernéra na svých webových stránkách varuje, že medvědi se mohou na ostrovech objevit kdekoli, a vyzývá, aby se lidé drželi od těchto šelem co nejdále.

Podle místního nařízení by měli být všichni turisté, kteří opustí obydlené části, kvůli nebezpečným ledním medvědům doprovázeni místním ozbrojeným průvodcem nebo by měli mít s sebou sami střelnou zbraň.

Norská televize NRK uvedla, že od roku 1971 zabili lední medvědi na Špicberkách už šestého člověka. Naposledy se tak stalo v roce 2011. V roce 2015 zranil lední medvěd na Špicberkách českého turistu, kterého zvíře vytáhlo za nohy ze stanu, kde spal. Zachránila ho žena, která na medvěda začala střílet. Šestičlenná česká skupina tehdy tábořila asi 30 kilometrů od Longyearbyenu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

4.9.2020 13:54
turisti lezou všude ,novodobá pohroma planety
je nutno všechny tvory nebezpečné člověku vybít
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist