https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-novem-zelandu-objevili-pradavneho-obriho-papouska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novém Zélandu objevili pradávného obřího papouška Video

11.8.2019 00:55 (ČTK)
Mezinárodní vědecký tým na Novém Zélandu objevil nový druh pradávného obřího papouška, který měřil téměř metr a vážil až sedm kilogramů.
Mezinárodní vědecký tým na Novém Zélandu objevil nový druh pradávného obřího papouška, který měřil téměř metr a vážil až sedm kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mezinárodní vědecký tým na Novém Zélandu objevil nový druh pradávného obřího papouška, který měřil téměř metr a vážil až sedm kilogramů. Vyhynulý pták, jenž žil před 19 miliony let, dostal pro svou impozantní velikost latinský název Heracles inexpectatus, napsala ve středu agentura AFP.
 

Vzhledem k papouškově velikosti vědci předpokládají, že byl masožravý a nemohl létat. "Heracles inexpectatus, jež je největším známým papouškem, měl bezpochyby obrovský zobák, kterým mohl rozlousknout cokoliv, co chtěl," vysvětlil paleontolog Mike Archer. Podle Archera mohl pták jíst i jinou než pro papoušky běžnou rostlinnou stravu, například menší ptáky.

Podle dalšího z výzkumníků Trevora Worthyho však pták podle všeho nebyl agresivní, protože neměl žádné přirozené nepřátelé. "Pravděpodobně seděl na zemi, chodil po okolí a nejčastěji jedl semínka nebo ořechy," cituje Worthyho server BBC.

Zkamenělé kosti velkého papouška byly objeveny před jedenácti lety poblíž St. Bathans na Jižním ostrově Nového Zélandu, oblasti bohaté na fosilie z období miocénu. Zkamenělina ležela od té doby v archivu, předpokládalo se, že patří orlovi nebo kachně. Znovu je náhodou objevil až jeden ze studentů, který v laboratoři pracoval na výzkumu.

Nový Zéland je dodnes domovem nejtěžšího žijícího druhu papouška, vzácného kakapa sovího, kterého Heracles inexpectatus překonal co do velikosti téměř dvakrát. Zemi také až do konce 18. století obývali majestátní a nelétaví ptáci moa, kteří dosahovali výšky až 3,6 metru.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist