https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-novomlynskych-nadrzich-zimuji-tisice-hus-mezi-nimi-i-vzacne-bernesky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Novomlýnských nádržích zimují tisíce hus, mezi nimi i vzácné bernešky

3.2.2016 10:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Na Novomlýnských nádržích zimují tisíce hus běločelých a polních.
Na Novomlýnských nádržích zimují tisíce hus běločelých a polních.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Novomlýnské nádrže pod Pálavou jsou tradičním zimovištěm severských druhů hus. V těchto dnech jich ornitologové napočítali asi 20 tisíc. "V jejich hejnech jsme objevili čtyři i vzácné bernešky rudokrké, dvě bernešky bělolící a dokonce i jednu bernešku tmavou," informuje Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.
 

Každou zimu u nás zimují tisíce hus běločelých a hus polních, které hnízdily v tundře za polárním kruhem. Nyní jsou na zimovištích ve střední a západní Evropě. U nás hnízdící husy velké zimují v jižní Evropě a na severu Afriky, ale v této době se již vracejí k nám na svá hnízdiště.

"Husa běločelá i husa polní jsou takřka stejně velké jako naše husa velká. Na rozdíl od ní mají dospělí ptáci jiné zbarvení zobáku a hlavy," vysvětluje Jiří Šafránek. "Husy polní mají zobák u hlavy žlutý a v přední části černý. Husy běločelé jsou o něco menší a dospělí ptáci mají dobře viditelnou bílou skvrnu nad zobákem a tmavší hlavu i krk. Obě tyto severské husy vytváření společná hejna. V letu se husy běločelé poznají i podle černých skvrn na břiše."

Jen velmi výjimečně se v hejnech hus běločelých a polních objeví i velmi vzácná husa malá. Jde o drobnou husu, která má velkou bílou skvrnu sahající od zobáku přes celé čelo až za oko. Kolem oka má navíc žlutý kroužek. V České republice byla dosud zjištěna pouze asi 20 krát. Letos byla zjištěna pouze jedna.

Na Novomlýnských nádržích byly spatřeny i bernešky bělolíce (ilustrační foto).
Na Novomlýnských nádržích byly spatřeny i bernešky bělolíce (ilustrační foto).

Mezi tisíci severských husí se vzácně vyskytnou i bernešky bělolící, bernešky rudokrké a jen zcela výjimečně i berneška tmavá. V posledních dnech byly ornitology zjištěny na jižní Moravě u Novomlýnských nádrží všechny tři druhy bernešek. Bernešky rudokrké byly zjištěny čtyři, dále dvě bernešky bělolící a jediná berneška tmavá. Berneška tmavá byla v České republice zjištěna pouze 14 krát, a je proto naší nejvzácnější berneškou.

Za vzácnými berneškami se nyní vydávají pozorovatelé ptáků z celé republiky. Doufají, že zahlédnou alespoň některou z bernešek, nebo vzácnou husu malou. Pozorování ptáků, neboli birdwatching, se i u nás stává oblíbeným koníčkem milovníků přírody. V západní Evropě a v USA se mu věnují miliony lidí.

"Severské husy u nás zůstanou až do konce února nebo do první poloviny března, kdy se vydají zpět na sever na svá hnízdiště za polárním kruhem," říká Šafránek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist