https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ostravsku-zemrel-sestasedesatilety-muz-ktereho-pobodaly-vosy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Ostravsku zemřel šestašedesátiletý muž, kterého pobodaly vosy

26.7.2020 10:36 | OSTRAVA (ČTK)
"K alergickým reakcím a zdravotním komplikacím po bodnutí hmyzem vyjíždějí záchranáři v Moravskoslezském kraji během letní sezony v desítkách případů, takto těžká reakce končící smrtí postiženého je však výjimečná," uvedl mluvčí záchranářů.
"K alergickým reakcím a zdravotním komplikacím po bodnutí hmyzem vyjíždějí záchranáři v Moravskoslezském kraji během letní sezony v desítkách případů, takto těžká reakce končící smrtí postiženého je však výjimečná," uvedl mluvčí záchranářů.
Na Ostravsku v sobotu zemřel šestašedesátiletý muž, kterého na zahradě pobodal roj vos. Záchranáři se ho přes hodinu pokoušeli oživit, avšak přes vynaložené úsilí se jim muže nepodařilo zachránit. ČTK to sdělil mluvčí moravskoslezské zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl.
 

"K alergickým reakcím a zdravotním komplikacím po bodnutí hmyzem vyjíždějí záchranáři v Moravskoslezském kraji během letní sezony v desítkách případů, takto těžká reakce končící smrtí postiženého je však výjimečná," uvedl Humpl.

Neštěstí se stalo odpoledne a na místě zasahovala pozemní posádka záchranářů i vrtulník. Muž podle Humpla nejprve jevil známky šokového stavu a následně upadl do bezvědomí. Při příjezdu na místo události zjistil zasahující lékař, že muži selhaly všechny základní životní funkce.

"Postiženému byla poskytována základní první pomoc a nepřímá srdeční masáž, záchranáři následně pokračovali rozšířenou resuscitací za použití přístrojové techniky, léků i defibrilačních výbojů. Přes veškeré úsilí obou týmů se nepodařilo obnovit srdeční činnost pacienta," uvedl Humpl. Po téměř hodinové resuscitaci lékař musel konstatovat, že muž zemřel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jaqen Hghar

26.7.2020 16:49
kdyby do nich blbej geront nerýpal, tak se mu nic nestane, vosy nejsou agresivní, jen se brání, chodím denně půl metru od jejich hnízda a vůbec si mě nevšímají
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.7.2020 17:16 Reaguje na Jaqen Hghar
Ano, do vosího hnízda se nerýpe a když, tak se vosy brání, jako by se bránil každý živý tvor.
Odpovědět
ig

26.7.2020 20:27 Reaguje na Jaqen Hghar
To jsem si říkal taky, ale v Egyptě mě varovali před jedním druhem místních vos, které prý hlídají perimetr hnízda do padesáti metrů a na člověka aktivně útočí a pronásledují ho. Třeba se dočkáme něčeho podobného, vespa mandarinia už se v Evropě šíří :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:42 Reaguje na Jaqen Hghar
Mohl je podráždit nevědomky. Není psáno (záměr?) kde to vosí hnízdo bylo. Nám se na chalupě jednou udělalo ve skříňce s pojistkami a elektroměrem (ještě staré, do toho nového plastového typu by se nedostaly) a museli jsme je vyhladit, abychom mohli nahodit pojistky. Průšvihem je taky vosí hnízdo na půdě, když odtamtud snášíte nebo tam ukládáte nějaké věci. V takových lokacích raději vosí hnízda preventivně hubíme.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.8.2020 12:06 Reaguje na Jaqen Hghar
Veľmi záleží od druhu, napríklad Vespula germanica je ako uz naznačuje jej český názov je veľmi útočná a pri ochrane hniezda bežne útočí na vzdialenosť 10 aj 15 metrov. Štípe veľmi bolestivo, má veľmi účinný jed. Zase mierumilovnú osu Vespula polistes k použitiu žihadla prinútime prakticky iba priamym chytením alebo pritlačením.
Odpovědět
MM

Milan Milan

26.7.2020 20:35
Zdá se, že mentalitě vos tady rozumí každý.By mně spíše zajímalo, kolik jich bylo, že způsobili tak silnou alergickou reakci. Alergie na vosi myslím nejsou tak časté. U včely stačí k hodně silné alergické reakci i třeba jedna jediná nechtěně zašlápnutá.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

26.7.2020 23:38 Reaguje na Milan Milan
Bodejť, že chvání vos zná každý stařec.když jsme byli kluci tak se vosímy hnízdy dost hemžilo na loukách mezi Žabovřeskami a Svratkou. Při štourání do nich s kamarády, jsem dostal žihadel někdy i tři, čtyry. Bolelo to, napuchlo to a do druhého dne to bylo pryč. Že by to pro někoho bylo nebezpečné, jsme věděli jen z doslechu.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.7.2020 09:42 Reaguje na Milan Milan
K anafylaktickému šoku stačí pro alergika úplně jedna. Navíc vosa zaútočí i bez toho, že by ji někdo dráždil, zrovna tak včela. Pokud jí "nevoníte".
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.7.2020 10:38
Pokud na něj vlítlo celé hejno, tak bych to viděl spíš na otravu jedem než alergii. Paradoxně u tak masívní dávky alergická reakce nemusí nastat, nebo má atyp průběh.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist