https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plaze-sardinie-se-vraci-tuny-pisku-ktery-odnesli-turiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pláže Sardinie se vrací tuny písku, který odnesli turisté

6.8.2019 00:28 (ČTK)
Tuny písku, oblázky a škeble zabavené v zavazadlech turistů se vracejí na Smaragdové pobřeží na severozápadě italského ostrova Sardinie. Za posledních deset let bylo výletníkům zabaveno kolem deseti tun písku. / Ilustrační foto
Tuny písku, oblázky a škeble zabavené v zavazadlech turistů se vracejí na Smaragdové pobřeží na severozápadě italského ostrova Sardinie. Za posledních deset let bylo výletníkům zabaveno kolem deseti tun písku. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Tuny písku, oblázky a škeble zabavené v zavazadlech turistů se vracejí na Smaragdové pobřeží na severozápadě italského ostrova Sardinie. Na místním letišti ve městě Olbia se cestovatelům systematicky prohledávají zavazadla a za pašování písku lze dostat pokutu od 500 do 3000 eur (asi 12.900 až 77.300 korun). Za posledních deset let bylo výletníkům zabaveno kolem deseti tun písku. Nejčastěji ho přepravovali v půllitrových lahvích, napsal server The Local.
 

"Je to do očí bijící (množství), člověk tak dostane představu, jak rozšířené skutečně je brát si písek z pláží," řekl deníku Corriere della Sera Augusto Navone, ředitel přírodní rezervace na ostrově Tavolara u severovýchodního pobřeží Sardinie.

Rezervace pod jeho vedením, italští lesníci, místní úřady a vedení letiště v Olbii podepsali dohodu, že co největší možné množství zabaveného písku skončí znovu na plážích. Ve spolupráci s geology už určili dvě místa. Zatímco písek směřuje na pláž Porto San Paolo jižně od Olbie, na ostrůvek Tavolara putují oblázky a škeble. Na zmíněné pláži už skončilo zhruba šest tun písku.

Vbrzku by se měly na místech, kde lidé na ostrov Sardinie vstupují, objevit cedule, které budou v několika jazycích návštěvníky od sbírání písku, škeblí a oblázků zrazovat.

Zaměstnanci letiště v Olbii zabaví rok co rok kolem dvou tun písku, uvádějí místní média. Pasažérům trajektů bylo zase loni v létě při kontrolách v tamějším přístavu, kde kontroly nebývají tak přísné, zabaveno zhruba 500 kilogramů písku.

Některá města zvažují, zda vstup na pláž nepodmínit zákazem velkých tašek a osušek, aby si turisté písek úmyslně, nebo mimoděk neodnášeli.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist