https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plazi-ve-skotsku-uvazlo-na-55-kulohlavcu-prezilo-jich-asi-deset
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na pláži ve Skotsku uvázlo na 55 kulohlavců, přežilo jich asi deset

16.7.2023 19:29 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nejméně 55 kulohlavců dnes uvázlo na pláži skotského ostrova Lewis a Harris, zhruba deset z nich je zatím naživu. Policie apelovala na veřejnost, aby se místu vyhnula a poskytla kytovcům co nejlepší podmínky pro přežití. První pomoc zvířatům teď poskytují veterináři z charitativního Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR), uvedl server BBC News.
 

"Příčiny, proč tady ti kytovci uvázli, zatím nejsou známé. Kulohlavci jsou ale známí svými silnými společenskými vazbami. Proto často, když se jeden z nich dostane do obtíží a uvázne, ostatní ho následují, což vede k tomu, že jich pak uvázne ještě víc," uvedla mluvčí BDMLR.

Sdružení BDMLR loni přijalo na 3000 hlášení o uvázlých tvorech na britských pobřežích, dnešní incident patří k těm větším. Za největší neštěstí tohoto druhu ve Skotsku se považuje případ z července 2011, kdy uvázlo 70 velryb dlouhoploutvých, z nichž 19 uhynulo, píše The Guardian.

Kulohlavci patří do čeledi delfínovitých a s délkou do šesti metrů a hmotností kolem čtyř tun patří spíše k menším kytovcům.

Za cestou kytovců na břeh může být vliv lidské činnosti na podmořský svět, například hluk lodních motorů, znečištění nebo těžba ropy a zemního plynu. Může mít ale také přirozené příčiny, jako je nemoc či zranění zvířete.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.7.2023 08:14
nedovedu si představit jak mohou ,,uváznout na pláži,,
tito mořští tvorove mají skvělou orientaci a dokáží nají cestu přes celý oceán, jak mohou ztratit cestu v prostoru tak malém jako je pláž,
kosatka dokáže chytit tuleně i na pláži, tak ,že se s vlnou dostane úplně z vody ven a potom se mrská na písku a čeká na další vlnu, aby se dostala zpět do vody a neuvázne
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist