https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-plzensku-dest-a-vyssi-hladina-vody-znicily-desitky-hnizd-racku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Plzeňsku déšť a vyšší hladina vody zničily desítky hnízd racků

30.5.2018 00:10 | LÍNĚ (ČTK)
Racek chechtavý (na obrázku) je nejobvyklejší evropský zástupce čeledi rackovitých. Je typickým obyvatelem mořských i vnitrozemských pobřeží v západní, severní, střední i jižní Evropě. Každopádně populace racka chechtavého celostátně neuvěřitelně rychle klesá.
Racek chechtavý (na obrázku) je nejobvyklejší evropský zástupce čeledi rackovitých. Je typickým obyvatelem mořských i vnitrozemských pobřeží v západní, severní, střední i jižní Evropě. Každopádně populace racka chechtavého celostátně neuvěřitelně rychle klesá.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 127071 / Pixabay
Desítky hnízd racků chechtavých se vejci nebo s mláďaty zničil nedávný přívalový déšť a náhle zvýšená vodní hladina v přírodní rezervaci Nový rybník u Líní na Plzeňsku. Racků chechtavých v české přírodě ubývá a mokřad u Líní je jedno z nemnoha míst, kde ještě hnízdí. Zničení letošních hnízd v kombinaci s několika neúspěšnými hnízdními sezonami z předchozích let může být pro celou místní populaci racků chechtavých fatální, řekl včera Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.
 

Za normálních okolností se volně žijících druhů zvířat klimatické podmínky a jejich výkyvy výrazně nedotýkají. V přírodní ptačí rezervaci v mokřadu u Líní ale byla přes hrazení vodního propustku upevněná kláda, navíc ucpaná drny rákosu. Podle Makoně to mohl někdo udělat ve snaze zvednout vodní hladinu rezervace v době sucha, mohla to být i shoda náhod. "Na tom by snad nebylo nic špatného, kdyby nepřišel přívalový déšť a nezvedl během několika málo minut vodní hladinu celého mokřadu minimálně o půl metru. Zahrazený propustek nezvládal vodu z lokality odvádět a svedení vody ze zpevněných ploch průmyslové zóny přímo do přítokového potoka sehrály v životě tohoto unikátního místa decimující roli," řekl.

Vajíčka racka chechtavého.
Vajíčka racka chechtavého.

Ve chvíli se na mokřadu zvýšila hladina tak, že 90 procent hnízdících racků chechtavých mělo hnízdo pod vodou. "Jenom na námi posekaném a upraveném ostrůvku hnízdilo 50 až 70 párů, a to je hodně střízlivý odhad. Několik desítek párů bylo na dalších hnízdních ostrůvcích, které byly zatopeny rovněž," uvedl Makoň. Při pondělní kontrole lokality našel jen vytopená hnízda, ve vodě zastydlá vejce a uhynulá mláďata, která neměla kam vylézt a kde se usušit.

"O tom, zda byla kulatina s drny přes propustek úmyslná akce nebo jen hra dětí či nešťastná souhra náhod, se můžeme dnes už pouze dohadovat. Každopádně populace racka chechtavého celostátně neuvěřitelně rychle klesá a rezervace Nový rybník je jedním z posledních míst, kde může tento u nás již téměř vyhynulý druh hnízdit," dodal.

Racek chechtavý je přitom nejobvyklejší evropský zástupce čeledi rackovitých. Je typickým obyvatelem mořských i vnitrozemských pobřeží v západní, severní, střední i jižní Evropě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist