https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pustevnach-v-beskydech-vznikaji-sochy-zvirat-z-pisku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy zvířat z písku

7.7.2020 09:34 | PROSTŘEDNÍ BEČVA (ČTK)
Na Pustevny bylo minulý týden přivezeno 90 tun písku. "Ten musejí zkušení pomocníci připravit do forem dle vyměřených tvarů a objemu soch. Písek se postupně udusává, aby byl co nejhutnější.
Na Pustevny bylo minulý týden přivezeno 90 tun písku. "Ten musejí zkušení pomocníci připravit do forem dle vyměřených tvarů a objemu soch. Písek se postupně udusává, aby byl co nejhutnější.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | pustevny.cz
Na Pustevnách v Beskydech vznikají sochy zvířat z písku v rámci dobročinného projektu Pískoles - Za les bez kůrovce. Výstava pískových soch pod širým nebem bude přístupná veřejnosti od soboty 11. června 2020 až do konce prázdnin, sdělila zástupkyně pořadatelů Dita Korčák Hrtusová.
 

"Tematicky na Pustevnách, tedy v našem Pískolese, vzniknou zvířátka, která kvůli přemnožení kůrovce a následnému kácení lesů přichází o své přirozené prostředí. Některá zvířata budou dosahovat výšky až tří metrů a spolykají okolo 18 tun písku," uvedla Hrtusová.

Na Pustevny bylo minulý týden přivezeno 90 tun písku. "Ten musejí zkušení pomocníci připravit do forem dle vyměřených tvarů a objemu soch. Písek se postupně udusává, aby byl co nejhutnější. Na jedné třímetrové soše pracuje až pět lidí po dobu čtyř dní. Celkem bude 90 tun písku zpracováváno devět dní v osmičlenném týmu," uvedla Hrtusová.

Na Pustevnách již v lednu tradičně vznikají sochy z ledu, v květnu se tam koná řezbářské sympozium Dřevěné Pustevny, nyní budou výtvarníci pracovat s pískem. "Tým umělců, kteří sochy ztvárňují, je stejný jako při výrobě ledových a dřevěných soch. Celý projekt vznikl v duchu boje proti kůrovci a záchrany beskydských lesů. Dobročinný projekt má za úkol zábavnou formou edukovat návštěvníky o problematice kůrovce v českých lesích. Dobrovolné vstupné bude po skončení projektu využito k výsadbě nového lesa v oblasti postižené kůrovcem. Na projektu spolupracují Lesy ČR, v jejichž režii bude podzimní výsadba probíhat," uvedla Hrtusová.

Pro děti bude připraveno pískové hřiště nebo fotokoutek. Nebude chybět ani naučný chodník nazvaný Po stopách kůrovce. Sobotní zahájení výstavy doplní kreativní dílny, workshopy i různé hry.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist