https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-seznam-rezervaci-unesco-pribyly-julske-alpy-ci-polske-roztocze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na seznam rezervací UNESCO přibyly Julské Alpy či polské Roztocze

29.6.2019 00:43 (ČTK)
Na seznam biosférických rezervací UNESCO tento týden přibylo 18 nových chráněných lokalit včetně italských Julských Alp, polského národního parku Roztocze (na snímku) nebo britského ostrova Wight.
Na seznam biosférických rezervací UNESCO tento týden přibylo 18 nových chráněných lokalit včetně italských Julských Alp, polského národního parku Roztocze (na snímku) nebo britského ostrova Wight.
Na seznam biosférických rezervací UNESCO tento týden přibylo 18 nových chráněných lokalit včetně italských Julských Alp, polského národního parku Roztocze nebo britského ostrova Wight. Rozhodl o tom příslušný výbor Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu na svém zasedání v Paříži.
 

Při žádosti o zápis na prestižní seznam biosférických rezervací UNESCO posuzuje mimo jiné to, zda se v příslušném regionu dokážou místní obyvatelé přizpůsobit požadavkům na ochranu přírody a zda sami aktivně přispívají k péči o udržení přírodního dědictví a tradic. O zápis zpravidla usilují chráněná území, často jde o přeshraniční regiony.

Tentokrát výbor UNESCO rozšířil seznam rezervací o více než desítku evropských lokalit, včetně rakouského údolí řeky Mury, norské oblasti Nordhordland či jezero Elton v jižním Rusku. Se svým prvním zápisem uspělo jihoafrické Svazijsko a jeho pohoří Lubombo, dokonce dvě nové rezervace získala Korea, Itálie, Španělsko a Švédsko.

Titul biosférické rezervace UNESCO v současnosti drží 680 míst ve 122 zemích po celém světě. Zastoupení má i Česko, které toto označení získalo například pro region Šumavy, pro Bílé Karpaty, Křivoklátsko či Třeboňsko.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist