https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-sumave-se-dnes-otevrela-vystava-o-vztahu-lidi-a-velkych-selem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Šumavě se dnes otevřela výstava o vztahu lidí a velkých šelem

11.5.2018 07:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
Muzeum Šumavy v Kašperských Horách dnes zahájilo unikátní výstavu ,,Sblížení - Lidé a velké šelmy Šumavy." Výstava nejen přibližuje místním lidem a návštěvníkům skrytý život rysů a vlků, ale sbližuje také aktéry návratu šelem a místní obyvatele. Ukazuje i důležitost mezinárodní spolupráce při ochraně a monitoringu těchto krásných, vzácných a užitečných zvířat.  / Ilustrační foto Rysa ostrovida
Muzeum Šumavy v Kašperských Horách dnes zahájilo unikátní výstavu ,,Sblížení - Lidé a velké šelmy Šumavy." Výstava nejen přibližuje místním lidem a návštěvníkům skrytý život rysů a vlků, ale sbližuje také aktéry návratu šelem a místní obyvatele. Ukazuje i důležitost mezinárodní spolupráce při ochraně a monitoringu těchto krásných, vzácných a užitečných zvířat. / Ilustrační foto Rysa ostrovida
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Muzeum Šumavy v Kašperských Horách dnes zahájilo výstavu „Sblížení: Lidé a velké šelmy Šumavy“ věnovanou návratu velkých šelem na Šumavu a soužití lidí s nimi. Připravilo ji Hnutí DUHA ve spolupráci s Muzeem Šumavy a Správou národního parku Šumava. Výstava bude otevřena minimálně do konce října.
 

Návštěvníci se mohou těšit na rozsáhlou a kvalitní fotodokumentaci téměř půlstoletí dlouhého příběhu návratu velkých šelem na Šumavu. Díky ukázkám techniky i nových technologií pro monitoring vzácných zvířat nahlédnou „pod ruku“ výzkumníkům, kteří se již 25 let zabývají jejich sledováním. Mapové infografiky ukážou, jak se rysi šířili v Pošumaví a představí zajímavé životními příběhy proslulých rysích tuláků, kteří se léta pohybují na české-bavorsko-rakouském pomezí. Expozice přibližuje i aktuální stav velkých šelem a kočky divoké v České republice i jejich další osud v naší přírodě.

Výstava nejen přibližuje místním lidem a návštěvníkům skrytý život rysů a vlků, ale sbližuje také aktéry návratu šelem a místní obyvatele. Ukazuje i důležitost mezinárodní spolupráce při ochraně a monitoringu těchto krásných, vzácných a užitečných zvířat. Na přípravě výstavy se podílely desítky ochranářů, zoologů, lesníků, myslivců a fotografů z ČR, Bavorska a Rakouska.

Aktuálně se v jihozápadních Čechách a v navazující části Bavorska a Rakouska objevuje zhruba 60-80 rysů. Není to dostatečný počet, který by zajišťoval dlouhodobé přežití této šelmy v srdci Evropy. Poslední roky populace šumavského rysa stagnuje a chybí její propojení s Karpaty a Alpami, kde žijí další rysi. Na vině je především pytláctví a stále častější střety na silnicích. Jen v uplynulém roce z těchto dvou příčin v ČR prokazatelně uhynulo osm rysů a dva vlci. V loňském roce se do šumavské přírody vrátila také vlčí smečka. V celé republice se objevují další čtyři až pět smeček – v Ralsku, na Šluknovsku, v Krušných horách a Beskydech.

Vernisáže se zúčastnili například: starosta Kašperských Hor a předseda Svazu obcí Národního parku Šumava Petr Málek, ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený, ředitelka Muzea Šumavy Zdeňka Řezníčková, programový ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh, autoři výstavy Josefa Volfová a Luděk Toman či herečka a patronka šelem Jenovéfa Boková.

Autoři výstavy, Josefa Volfová a Luděk Toman, se při její přípravě vydali zpátky v čase za původem šumavského rysa. Od pamětníků a z archivů získali dosud nepublikovanou dokumentaci Projektu Lynx. Díky němu bylo v letech 1982 – 1989 do šumavské přírody vypuštěno 17 rysů ze slovenských hor. Návštěvníci budou moci shlédnout fotografickou dokumentaci této historie, dobové dokumenty, korespondenci i vzpomínky tehdejších aktérů.

Výstava obsahuje i medailonky osobností, kteří se o návrat šelem zasloužili. Především se jedná o největšího znalce rysů Ludvíka Kunce, nadšeného a charismatického šumavského ochranáře Ladislava Vodáka, Elišku Novákovou, Pavla Trpáka či Štefana Zatrocha. Výstava je tak i poděkováním jim i všem dalším, kteří se dodnes podílejí na ochraně cenných šelem i odkazu zmíněných osobností a není jim lhostejná budoucnost přírodního bohatství v srdci Evropy.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist